Denník N

Sagan veľmi riskoval, Van Aert neurobil žiadnu chybu, hovorí bývalý šprintér Svorada

Peter Sagan sa tlačí na Wouta van Aerta. Foto - TASR/AP
Peter Sagan sa tlačí na Wouta van Aerta. Foto – TASR/AP

Bývalý elitný cyklistický šprintér Ján Svorada (52) zažil počas kariéry množstvo nervóznych šprintov. Hovorí, že Peter Sagan sa v 11. etape Tour nezachoval férovo a že urobil to isté čo v roku 2017 Mark Cavendish. Tvrdí, že Sagan sčasti dopláca na slabšiu tímovú podporu.

„Stráca energiu v súbojoch a začína šprintovať z tretej až zo štvrtej pozície, čo už znamená stratu dvoch až troch bicyklov. Je to vopred prehraný boj, pri ktorom sa Peter dostáva aj do situácií ako včera s Van Aertom,“ hovorí víťaz troch etáp na Tour de France.

Ako ste vnímali záverečný šprint 11. etapy a manéver Petra Sagana smerom k Woutovi van Aertovi?

Bol to súboj najlepších šprintérov v tohtoročnom pelotóne, v ktorom Van Aert nastúpil pomerne skoro, pretože nemal inú možnosť. Nemal tam žiadneho tímového kolegu, ocitol sa vpredu a začal šprintovať ako prvý s tým, že to buď vyjde, alebo nie.

Držal si líniu pri bariére, ale svojím včasným nástupom šprint skôr rozbehol pre ostatných favoritov, ktorí mali na ľavej strane dosť miesta, čo využili Caleb Ewan a Sam Bennett. Bohužiaľ, Peter miesto nemal, pretože v pozičnom boji zostal viac vzadu. Skúsil to okolo bariéry a podľa mňa si vôbec nepočínal férovo.

Bola to situácia, pri ktorej hrozil pád, a myslím si, že jury ho správne preradila na posledné miesto v pelotóne. Jury by podľa mňa vždy mala penalizovať pretekárov, ktorí sa správajú nebezpečne, aby si uvedomili, že to nie je správne.

Ak chcú takýmto situáciám predísť, je to jediná cesta.

Ako sa mal Sagan v takej situácii zachovať?

Bohužiaľ, ak nemáte miesto, jediná možnosť je prestať šliapať. Peter si mohol pred šprintom aj trochu pribrzdiť a skúsiť ísť po ľavej strane, ale, samozrejme, nevyhral by. V situácii, v ktorej bol, už nemal možnosť vyhrať inak než nedovolene.

Mnohí slovenskí fanúšikovia si myslia, že mu Van Aert zatvoril priestor, ale asi nemožno očakávať, že trajektória šprintu bude úplne ako podľa pravítka. 

Úplne ako pravítko nie, ale podľa pravidiel si má šprintér

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie