Denník N

Kotlebovci a ich právo na lož

Sloboda slova nie je absolútna.

Autorka je sociálna vedkyňa a pôsobí na Univerzite Karlovej

Sme svedkami pozoruhodnej diskusie o slobode slova a prejavu. Účastníci demonštrácií proti opatreniam, ktoré majú znížiť šírenie nového typu koronavírusu, hovoria, že ak sa vládnym krokom podvolíme, čaká nás návrat totality. Ak jedni poukazujú na šírenie nenávisti na sociálnych sieťach pod rúškom slobody slova, druhí varujú pred cenzúrou, ktorá sa neobmedzí na prejavy podnecujúce násilie, ale stiahne so sebou všetky málo progresívne názory.

Kritické posudky na niekoho odborný text, pre akademickú prácu toľko potrebné, sú označované za útok na slobodu slova. Azda v snahe vyhnúť sa konfrontácii, časopisy, opäť vrátane tých vedeckých, preventívne sťahujú texty, ktoré budia vášne. Ak niektorí týmto krokom tlieskajú, časť spoločnosti hovorí o nebezpečnom filtrovaní názorov. A na vlne tejto diskusie sa celkom spokojne vezie krajná pravica, na Slovensku stelesnená predovšetkým v strane Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

Vo svete, ktorého verziu nám kotlebovci podsúvajú, všade číha nepriateľ, ktorý nám zakaždým kúsok našej slobody chce vziať – a či už túto hrozbu predstavujú štandardné politické strany, „ideológia koronavírusu“, gender, Brusel, homosexuáli, George Soros, alebo nedajbože ich kombinácia, len oni sú údajne pripravení za nás bojovať. Vraj sa totiž neboja politicky nekorektných názorov.

Ak sme pred rokom 1989 toľko túžili po slobode (vrátane slova), ak si ju ceníme natoľko, že slobodu prejavu zaručujeme ústavou, ak právo na názor chránime ako jedno zo základných ľudských práv, prečo by sme tieto výsady liberálnej demokracie nedopriali všetkým? Ako sa vlastne môžeme nazývať liberálmi, ak časť politického spektra nielen ignorujeme, ale (niektorí z nás) dokonca chceme krajnú pravicu vylúčiť z politickej súťaže? Neznamená to, že sa v skutočnosti len chceme zbaviť nepohodlných názorov ako takých? A nehovorí to aj o nás, že máme z diskusie vlastne strach?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie