Denník N

Tehly nad hlavou, ateliér v peci – na návšteve v laboratóriu architektúry Pavla Paňáka

Prístavba k chalupe v Čachticiach od Pavla Paňáka. Foto - Architekti BKPŠ
Prístavba k chalupe v Čachticiach od Pavla Paňáka. Foto – Architekti BKPŠ

Architekt vo svojom víkendovom sídle vzdáva hold tradičným materiálom a postupom.

„Bola to veľmi romantická situácia. Stál tam jeden schátraný dom a neudržiavaný starý sad.“ Tak opisuje architekt Pavol Paňák svoj prvý dojem z miesta, ktoré objavil pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Hľadal víkendovú chalupu a náhodou pritom narazil na bývalú tehliarsku usadlosť so silnou atmosférou.

Dom a pozemok v Čachticiach sa preňho nestal len miestom odpočinku, ale postupne aj súkromným laboratóriom architektúry. Po nutnej renovácii dedinského domu prišla rekonštrukcia bývalej tehliarskej pece na ateliér. Najčerstvejšie pribudla prístavba s tehlovým krovom, ktorá sa dostala do finále ocenenia CE ZA AR.

Všetko pritom spája príbeh tehly, ktorá sa na tomto mieste kedysi vyrábala a žije tu dodnes.

Architekt Pavol Paňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Magický krov

Vstupujeme pod koruny stromov. Konáre sa preplietajú do súvislej strechy, v tlmenom svetle hneď cítiť špecifickú náladu tohto priestoru. Cestička vedie ďalej, priamo k novému „dielu“. Prekračujeme prah prístavby domu, letné dusno okamžite vystrieda príjemná teplota. Nikde však nebzučí klimatizácia.

Sme vo veľkej a jednoducho zariadenej miestnosti. K streche je otvorená bez stropu, čo prináša pocit priestrannosti. Veľké presklenia privádzajú dostatok svetla, zároveň tak ostávame v kontakte so sadom. Do stien prístavby je zasadený krb a výklenky na knihy. Posedové okno láka na meditáciu s výhľadom do zelene.

Pohľad však magneticky priťahuje krov objektu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie