Denník N

Vážne varovanie právnikom o Vážnom

Robert Fico a Ľubomír Vážny. Foto - TASR
Robert Fico a Ľubomír Vážny. Foto – TASR

Nález Ústavného súdu vo veci Dušana Muňka je v prípade Ľubomíra Vážneho dnes nepoužiteľný. Postarala sa o to v roku 2015 vláda Roberta Fica.

Autor je predseda súdnej rady, bývalý predseda Ústavného súdu

V stredu vláda Slovenskej republiky odvolala generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho z jeho funkcie. Dôvody nerozhodujú. Nejaké som počul, ale nepripisoval som im nejaký význam.

Spozornel som až vtedy, keď som si prečítal výhrady odvolaného funkcionára. Neporušil nič, niet skutkového základu na také rozhodnutie vlády. Bude sa brániť. Na Ústavnom súde.

No, postoj bývalého generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne by sa ako-tak dal pochopiť. Vyhodenie z funkcie pre porušovanie právnych povinností nie je to pravé orechové. Najmä ak sa nazdáva, že sa držal zákona od slova do slova.

Nebudem v tejto spojitosti hodnotiť politický náboj takej obrany. Nemá žiaden význam, hoci je pochopiteľný.

S rozpakmi som však vnímal vyjadrenia niektorých právnikov. Vraj odvolanie je neplatné. Nedal k tomu súhlas predseda Národnej rady. Parlament bol obídený. Prípad je jasný. Odvolanie je v príkrom rozpore s postavením člena zákonodarného zboru. Nemienim reprodukovať tieto právne názory. Skôr mám k nim prídavok.

Tí, ktorí sa hotujú brániť pozíciu odvolaného generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, obišli, zámerne alebo pre nedostatok informácií, jeden paragraf z nášho platného právneho poriadku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie