Denník N

Vysvetľujeme: Dokedy budeme zvládať koronu a zatvoríme opäť školy a podniky?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Vlak je rozbehnutý

V porovnaní s ostatnými krajinami sme zvládli prvú vlnu epidémie dobre. Ukazujú to aj výsledky veľkého testovania zdravotnej poisťovne Dôvera a laboratórnej spoločnosti Alpha medical, v ktorom od 16. júna do 7. septembra otestovali vyše 10-tisíc Slovákov na protilátky. Zistili, že koronavírus prekonalo iba takmer jedno percento z nich.

Odborníci zdôrazňovali, že vďaka dobrým výsledkom z jari sme získali dostatok času pripraviť sa na druhú vlnu.

Keď ju ako prví koncom júna ohlásili epidemiológovia Alexandra Bražinová a Martin Pavelka v článku v Denníku N, reakcie boli rôzne. Čísla z posledných dní a týždňov však dokazujú, že ich výzvy na opatrnosť boli na mieste – v septembri sme už štyrikrát prekonali aprílový rekord v počte nakazených.

Lekár Peter Visolajský minulý týždeň pre Denník N povedal, že druhá vlna bude horšia ako tá prvá. „Vlak je rozbehnutý a stále zvyšuje rýchlosť. Čísla, ktoré sa dnes dozvieme o infikovaných, sa v nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti prejavia až o niekoľko týždňov,“ komentoval.

V Česku už hygienici nestíhajú trasovať nakazených a volia núdzové riešenia. Kedy sa do tohto bodu dostaneme aj my? Pristúpime opäť k celoplošným opatreniam? A čo bude nasledovať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vysvetľujeme

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie