Denník N

Hygienici prosia o ľudí a o peniaze, aby vládali stopovať epidémiu. Namiesto toho im hrozí prepúšťanie a škrtanie rozpočtu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 19:15. Kontakty nakazených dohľadáva stále len 150 ľudí. Hygienici varujú, že ich má byť budúci rok ešte menej.

Aktualizované o nové vyjadrenie ministerstva.

O 7. ráno prídu epidemiológovia do práce a dostanú kontakty na ľudí, ktorí boli za predchádzajúci deň pozitívne testovaní na koronavírus. Tým musia zavolať a pýtať sa ich, s kým sa stretli. Tieto úzke kontakty si zaznamenajú a aj im musia telefonovať, aby im oznámili, že boli v kontakte s infikovaným človekom, a dohodli sa s nimi na ďalšom postupe. Vysvetlia im, že musia ostať v izolácii a zaregistrovať sa, aby dostali takzvaný COVID-19-pass, a najskôr na piaty deň od kontaktu s infikovaným ísť na test.

V Bratislave, kde je aktuálne epidémia najintenzívnejšia, pribudlo v stredu 33 infikovaných. Epidemiológov na úrade je však len päť. Každý z nich teda musí telefonovať šiestim až siedmim infikovaným, z ktorých každý uvedie asi 20 až 30 svojich kontaktov, takže na jedného epidemiológa vychádzalo na štvrtok 120 až 210 telefonátov. Mali by to stihnúť do 24 hodín, vrátane administratívy a výkazov.

A to už boli aj dni, keď pribudlo v hlavnom meste aj 90 infikovaných. Epidemiológovia si preto berú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie