Denník N

Escobarovi odovzdal výkupné. Higuita predviedol kop škorpióna a zmenil futbalové pravidlo

Od jeho slávneho kopu uplynulo 25 rokov.

Komentátor BBC Barry Davies práve rozprával o tom, ako kolumbijský brankár René Higuita strávil štyri mesiace vo väzení. O pár sekúnd neskôr sa však nemohol prestať smiať.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi v priateľskom zápase medzi Anglickom a Kolumbiou na londýnskom Wembley predviedol Higuita jeden z najikonickejších zákrokov v histórii futbalu.

Po nevydarenom centri Jamieho Redknappa (keď asistent rozhodcu navyše odmával ofsajd) lopta smerovala do stredu brány, Higuita sa netradične hodil smerom dopredu a vykopol loptu pätami. Médiá to prirovnali ku „kopu škorpióna“.

Na vrcholovej úrovni ho už nikto nezopakoval. Fanúšikovia si ho s Higuitom spájajú podobne ako s Holanďanom Johanom Cruyffom jeho slávnu otočku.

„Nikdy predtým som nič také nevidel,“ reagoval po zápase tréner Anglicka Terry Venables. „Je to taká vec, ktorú dokáže spraviť iba jeden človek,“ chválil sa Higuita.

„Kop škorpióna“ predtým aj trénoval, inšpirovali ho vraj deti. „Videl som ich hrať v parku alebo na ulici a všimol som si, ako sa často pokúšajú spraviť ‚nožničky‘. Povedal som im, že by bolo skvelé spraviť ich opačne. V ten deň v Anglicku som dostal loptu, na ktorú som čakal päť rokov,“ spomínal.

„Bol to trik, ktorý pomohol umiestniť celú Kolumbiu aj mňa na mapu. Ľudí si vždy pamätajú pre ich skvelú prácu a presne o tú išlo.“

Skončil vo väzení

Higuita bol jednou z najväčších hviezd Atlética Nacional, popredného kolumbijského klubu, ktorý v tom čase vlastnil drogový kráľ Pablo Escobar. Ten do futbalu natlačil desiatky miliónov dolárov a chcel z Nacionalu spraviť jeden z najlepších tímov na kontinente.

A v roku 1989 naozaj vyhral Copa Libertadores, Higuita vtedy vo finále s paraguajským Clubom Olimpia chytil štyri penalty. Objavili sa však špekulácie, že Nacional počas celej súťaže podplácal rozhodcov.

Higuita to však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie