Denník N

Novinka z Bazoša: kúpte si historickú vodáreň v Prešove, hneď vedľa je nákupné centrum

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vodáreň, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, stála pred pár rokmi skrytá v lese. Teraz ju obkolesuje Lidl a Kaufland a historická pamiatka je na predaj na inzertnom portáli.

Už mesiac sa na Bazoši predáva národná kultúrna pamiatka. Ide o budovu vodárne na okraji Prešova, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako malý zámok. „V bezprostrednej blízkosti sa nachádzajú predajne Kaufland, Lidl, Nay, DM drogérie, KiK, Pepco, Epicentrum zábavy,” vymenúva autor inzerátu výhody, pre ktoré sa oplatí investovať do kúpy.

Medzi ďalšie výhody podľa inzerátu patrí aj to, že sa vodáreň „nachádza v novovzniknutej nákupnej zóne“ a ešte k tomu aj „s prístupom z každého smeru cez svetelnú križovatku“.

Vodáreň v Ľuboticiach na Bazoši.
Vodáreň v Ľuboticiach na Bazoši.

Vodáreň stojí v Ľuboticiach, malej obci pri Prešove. Je to bizarné prostredie, budova stojí akoby učupená v rohu veľkej nákupnej zóny, plnej priemyselných budov. Je hneď tesne za supermarketom Kaufland pri zásobovacej časti – s garážami pre autá a so smetiarskymi košmi.

Donedávna vodáreň obkolesoval les, pred pár rokmi však majitelia pozemkov nechali stromy vyrúbať, aby uvoľnili miesto pre nové nákupné centrum a industriálne zázemie tretieho najväčšieho mesta na Slovensku.

A tak pri pohľade na romantickú zámockú vežičku a zdevastovaný interiér národnej kultúrnej pamiatky namiesto výkladu pamiatkara počúvate ponuku z priľahlej predajne: „Bravčové pliecko za dve eurá a 69 centov, gazdovský údený bok za 89 centov, bravčová krkovička bez kosti za šesť eur a 79 centov. Ďakujeme za pozornosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie