Denník N

Hrajú futbal, aby ušli z bezútešnej vlasti. Eritrea prišla za desať rokov o viac ako 50 hráčov

 

Hoci dnes patrí k futbalovým trpaslíkom, Eritrea kedysi v Afrike dominovala. Malá krajina z Afrického rohu však vtedy ešte bola súčasťou Etiópie. Tá v roku 1962 vyhrala Africký pohár národov a väčšinu jej tímu tvorili práve Eritrejčania.

Dnes už nie sú konkurencieschopní. Reprezentačný tím sa totiž takmer po každom turnaji od základov zmení. Keď mužstvo cestuje na zápasy do zahraničia, hráči utekajú a žiadajú o azyl.

Podľa odhadu denníka Guardian od roku 2009 viac ako päťdesiat futbalistov využilo nomináciu do reprezentácie, aby sa dostalo z Eritrey preč. Aj preto je krajina v rebríčku FIFA na 205. mieste, teda ako šieste najhoršie mužstvo na svete. V Afrike nikoho slabšieho nenájdete.

Pred desiatimi rokmi do Eritrey pricestoval James Montague, novinár z BBC. Na štadióne v hlavnom meste Asmara sledoval tréning národného tímu. Rozprával sa pritom s viceprezidentom tamojšieho futbalového zväzu Kahsayom Embayem.

„Tento tím je omnoho lepší ako ten predtým, lebo viac pracujeme s mládežou,“ povedal mu. Montague sa potom vo svojej knihe Thirty One Nil (31:0) smial: „Bral úteky hráčov ako skvelú príležitosť na to, aby sa do tímu dostala mladá krv.“ Seniorskú reprezentáciu vtedy museli zostaviť z hráčov juniorského výberu do sedemnásť rokov.

Embaye potom dodal: „Úteky hráčov nie sú problémom, ako vravím, máme mnoho veľkých talentov.  Nie je to až taká obrovská vec. Možno rok máte problém, ale trochu pracujete s mladými a opäť ste na rovnakej úrovni.“

Idú na piknik?

Keď sa ho Montague spýtal, prečo reprezentační futbalisti utekajú z vlasti, odpovedal: „Niečo sa musí zmeniť. Snažíme sa zistiť, čo je príčinou. Niekedy však ide o konšpiráciu.“

Embaye hovoril, ako hráči podliehajú „zlým vplyvom“ zo zahraničia. Podľa Montagueho išlo o známych nepriateľov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie