Denník N

Kandidáti na ústavného sudcu majú kvalitu, ktorá preverí koaličné dohody

Vybrať dvoch z ôsmich kandidátov sa zdá byť jednoduché. Lenže ak z tých ôsmich sú všetko mená, za ktorých výber by sa nemuseli poslanci hanbiť, je tu problém.

Bude to skúška vládnej koalície, hoci jej poslanci si to zatiaľ nepripúšťajú. Z ôsmich kandidátov na ústavných sudcov musia v parlamente vybrať dve mená pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá z nich vyberie, kto pôjde do Košíc namiesto Mojmíra Mamojku, ktorý sa v máji vzdal funkcie ústavného sudcu pre kontakty na Mariana Kočnera.

Vlani práve pri voľbe kandidátov v parlamente nefungovali koaličné dohody končiacej koalície Smeru, SNS a Mosta-Híd. Osemnástich kandidátov volili poslanci až v piatich voľbách. Hoci vždy pred hlasovaním tvrdili, že už sa to podarí, potrebovali na výber a zvolenie vhodných mien deväť mesiacov.

Parlament sa medzičasom obmenil, predvolebný optimizmus poslancom novej vládnej koalície zostáva. Ich úloha bude pritom omnoho náročnejšia.

Musia vybrať dvoch z ôsmich

Vybrať zo štyridsiatky kandidátov veľmi rôznej kvality osemnásť bolo určite jednoduchšie ako dvoch z ôsmich dobre pripravených. O to viac, že odpadli mená ako Robert Fico, Monika Jankovská či Kajetán Kičura. Tentoraz majú poslanci na výber naozaj kvalitných kandidátov.

Z ôsmich mien sú traja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie