Denník N

Ad.: Vážne varovanie právnikom o Vážnom

Foto – TASR
Foto – TASR

Ak by aj nález Ústavného súdu vo veci Dušana Muňka nebol použiteľný, netreba opomínať osobitnú ochranu poskytovanú zákonom o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Autor je odborný asistent na Katedre ústavného práva Právnickej fakulty UK v Bratislave

V roku 2018 publikoval prominentný americký právnik Alan Dershowitz knihu The Case Against Impeaching Trump. Kniha obsahuje jeho argumenty, ktorými vysvetľuje, prečo je impeachment proti prezidentovi z ústavnoprávneho hľadiska neprípustný. Voči Dershowitzovi sa z niektorých kruhov vzniesla kritika, že sa z neho stal Trumpov prívrženec, hoci on sám opakoval, že celý život volil Demokratickú stranu a politicky sa cíti byť liberálnym demokratom, no pri ústave sa považuje za neutrálneho občianskeho libertariána.

So záujmom som si prečítal komenár profesora Mazáka k odvolaniu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne. V komentári píše, že s rozpakmi vnímal vyjadrenia niektorých právnikov, že odvolanie je vraj neplatné. Účelom mojej reakcie nebude „brániť pozíciu odvolaného generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne“, ale poukázať na existenciu problematickej a nevhodnej normy, ktorá chráni každého poslanca Národnej rady, a pomocou verejnej diskusie možno aj prispieť k jej odstráneniu z právneho systému.

V stredu 9. septembra rokovala vláda o odvolaní generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne. Ako aj sama uvádza v sprievodných materiáloch, postupovala podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Pokiaľ by generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne nebol poslancom Národnej rady, jeho odvolanie by sa skutočne riadilo primárne týmto zákonom. Lenže v momente, keď je generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne aj poslancom Národnej rady, sa situácia komplikuje.

Slovenský právny poriadok obsahuje už od vzniku štátu normu, o ktorej podľa vlastných slov nevedia ani dlhoroční parlamentní matadori. Nachádza sa v zákone č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a znie:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie