Denník N

High 5ive: Nepustili vás do Berghainu? Teraz sa do najlepšieho klubu na svete dostanete

Berlínsky klub Berghain. Nápis/dielo - Rirkrit Tiravanija. Foto - Berghain
Berlínsky klub Berghain. Nápis/dielo – Rirkrit Tiravanija. Foto – Berghain

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Kolujú o ňom legendárne historky a zaručené návody, ako sa správať a čo si obliecť, aby ste sa dostali dnu. Berlínsky techno klub Berghain má veľmi prísnu „dverovú politiku“ a už mnoho ľudí sa muselo po čakaní v niekoľkohodinovom rade obrátiť. Klub s prívlastkom „najlepší na svete“ aj zvonku pôsobí ako nedobytná pevnosť.

V pandémii má Berghain zrazu úplne opačný problém. Nejde o to, ako prebytok ľudí poslať preč, ale ako nejakých dostať dnu. Slávne párty sú zrušené. Riešením má byť aj umenie. Tento týždeň v klube otvorili výstavu stovky v Berlíne žijúcich umelcov. Zastúpení sú Carsten Nicolai, Olafur Eliasson, Cyprien Gaillard či Katharina Grosse.

Akcia má pomôcť klubu i tvorcom. A je aj príležitosťou vidieť Berghain zvnútra. Čo ostáva, je ultra prísny zákaz fotografovať. A komentované prehliadky v septembri sú už beznádejne vypredané. Prídu však ďalšie.

Foto – Darkroomduck

*

Tá kniha na mňa čakala v domácom regáli dvadsať rokov. Aby pred pár dňami rozčítaná zmizla zabudnutá vo vlaku. Hneď som si ju v antikvariáte opäť objednal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie