Denník N

Tri razy (a dosť?)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Priznávam, že motivácia na spísanie tohto konkrétneho textu je výhradne osobná.

Tridsať rokov počúvam a čítam kdekade o tom, ako som (sme) „vyrobili“ Mečiara. Často som sa pokúšal vysvetliť, ako to bolo. Márne. Mnohé z denunciačných vyjadrení na moju adresu sa pritom opierajú o Kňažkove medializované vystúpenia v čase, keď už som bol dávno mimo aktívnej politiky a pod tlakom som odišiel zo Slovenska.

Medzičasom sa otvárali archívy, pribúdali fakty a osobné svedectvá. S istotou dnes môžem povedať, že už toho viem dosť. Musel som však v sebe potlačiť nechuť k návratom, k rozprávaniu o tienistej stránke príbehu novembra 89, ktorý považujem za svetlý, heroický, pozitívny.

A musel som zároveň pochopiť, že nejde o slovenský, ale modelový príbeh. V rôznych obmenách ho vidíme nielen v krajinách strednej Európy a postkomunistického sveta, ale aj v iných zabehaných demokraciách nášho civilizačného okruhu. Na periférii verejnej diskusie pritom popri hlavných „hrdinoch“ ostávajú ich komplici. Bez nich by nedokázali zmobilizovať masy svojich prívržencov. Dôsledky sú známe.

Priznávam, že motivácia na spísanie tohto konkrétneho textu je výhradne osobná. Milan Kňažko na mňa zvažuje žalobu za výrok v knihe rozhovorov s Karolom Sudorom Ešte raz a naposledy (2017).

Rekapitulujem:

Prekáža mu, že som o ňom povedal, že bol veľkým podporovateľom Vladimíra Mečiara, že nielenže poslušne vykonával jeho pokyny a spolu s ním zakladal Hnutie za demokratické Slovensko, ale v jeho záujme aj verejne klamal.

Nepáči sa mu, že som ho označil za jedného z protagonistov obdobia mečiarizmu. Obdobia rodiaceho sa marazmu, s ktorým zápasíme dodnes. Vzhľadom na to, čo všetko má toto obdobie na rováši, zašpinil si Milan Kňažko politikou ruky. Hovorím to nerád, pretože ten istý Kňažko je – a zostane – symbolom tribún z novembra 89.

Centrálnym bodom žaloby Milana Kňažka je jeho „záskok“ za Vladimíra Mečiara v Slovenskej televízii (marec 1991), kde osočil vedenie Verejnosti proti násiliu (VPN), čím odštartoval jeho rozklad. Tvrdil v ňom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie