Denník N

Za uzavretím maďarských hraníc vidia politické dôvody Orbánovi kritici i konšpirátori

Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Nechcú prijímať prísne opatrenia, ale v Budapešti zaviedli najprísnejšiu hraničnú kontrolu v Únii. Konšpirátori za tým vidia pohyb utečencov.

Maďarsko zaznamenalo v posledných dňoch rekordné čísla nových nakazených koronavírusom, aj keď nie je najviac ohrozenou krajinou v regióne. Najvyššie čísla padli zatiaľ minulý piatok (718), v sobotu (916) a tento pondelok (844).

Vláda nechystá výrazné sprísňovanie opatrení, no nič nenaznačuje ani tomu, že by uvoľnili uzávierku hraníc.

Netreba sa báť, že sa znova budú zatvárať školy a obchody, ako to bolo počas prvej vlny epidémie, povedal v piatok pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán. Pripravujeme sa práve na opak, dodal. Podľa neho si nemôžu dovoliť, aby vírus zase ochromil krajinu.

Tieto slová maďarského premiéra však nie sú v súlade s tým, že Maďarsko ako prvé zo štátov Únie zaviedlo veľmi prísne kontroly štátnych hraníc, čím spôsobilo značné ťažkosti pre svojich obyvateľov, ale aj pre ľudí žijúcich popri hraniciach.

Chaos trvá

Nečakané uzavretie hraníc Maďarska prekvapilo aj okolité štáty.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus ešte minulý týždeň povedal, že sa o rozhodnutí maďarskej vlády dozvedel z médií. „Paradoxne najviac to mohlo uškodiť tým, ktorí sú pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie