Denník N

Eva Augustínová: Aponiovskú knižnicu takmer zničili komunisti, vzácne knihy prenechali slame a holubom

Bardejovský katechizmus v Aponiovskej knižnici. Foto - TASR
Bardejovský katechizmus v Aponiovskej knižnici. Foto – TASR

Knižnica v kaštieli v Oponiciach dnes patrí medzi najkrajšie šľachtické knižnice na Slovensku. Za komunizmu kaštieľ dlhé roky pustol, budova sa využívala ako sklad. „V knižnici bola uskladnená slama, hniezdili tam holuby a holubí trus knihy ničil,“ hovorí Eva Augustínová, ktorá sa podieľala na záchrane Aponiovskej knižnice.

Na Žilinskej univerzite vyučujete predmet Knižná kultúra. Má vôbec význam, aby sa študenti v digitálnej dobe učili poučky o knihách?

Knižná kultúra je síce veda o knihe a historickej tlači, vo svojej hlbokej podstate však zisťuje aj to, ako nás knihy kultivujú – ako jednotlivcov aj ako celú ľudskú spoločnosť. V našom študijnom programe ide predovšetkým o prácu s informáciou ako takou, o prezentáciu a vizualizáciu tejto informácie. Chceme študentov naučiť vedieť odprezentovať naše kultúrne dedičstvo napríklad aj prostredníctvom nových médií. Nejde už o klasické konzervatívne knihovníctvo, ako sa učilo kedysi.

Ja osobne študentov neučím poučky ani im nehovorím definície. Keď začínam učiť prvákov, rozprávame sa o úplných počiatkoch kníh. To znamená, že nehovorím hneď o knihe samotnej, ale začínam písmom, papierom, písacími potrebami – rozprávame sa, ako vznikali. Neskôr hovoríme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Kultúra, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie