Denník N

Sú pôdohospodárstvo a vidiek pred kolapsom?

Slovensko je vhodným kandidátom na vytvorenie exemplárneho príkladu a zastavenie vyplácania dotácií do poľnohospodárstva pre systémové zlyhania rezortu.

Autor je predseda strany Maďarské fórum

Funkčnosť agrárneho sektora má vplyv na celý vidiek. Ak poľnohospodári pre nefunkčnosť rezortu a jeho inštitúcií, ako napríklad PPA, začnú krachovať, bude to mať ďalekosiahle následky, čo si zatiaľ uvedomuje len málokto. Začne kolabovať celý vidiek. V oblastiach, kde inej práce niet, bude viac nezamestnaných. Obce nebudú mať zaplatené dane z nehnuteľností a dostanú sa do nútenej správy. Životná úroveň obyvateľov na vidieku prudko klesne. Pozemky budú zaburinené a porastie aj počet alergikov.

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je pred krachom. Vytratila sa z neho odbornosť. Od roku 2012 bol prioritne iba zdrojom korupcie. Tak ako to opísali aktéri v prípade Dobytkár. Za Jahnátka (Smer) sa systém vytvoril a za Matečnej (SNS) sa zdokonalil. Dospeli sme až do stavu, že sa len vyberali ,,peniaze pre systém“. Nič sa neinovovalo, hlavnou prioritou bolo udržať systém v chode.

Je to aj výsledok toho, že agrárne samosprávy nenastavovali rezortu zrkadlo a nežiadali o riešenie skutočných problémov a odstraňovanie chýb. Bez toho, aby som komukoľvek z nich chcel ublížiť, sa dá len konštatovať, že agrárna samospráva bola iba akási lobistická skupina, ktorá sa zaoberala len riešením vlastných problémov a presadzovaním vlastných záujmov.

Po farmárskych protestoch sa Európska komisia podstatne viac venuje problematike slovenského pôdohospodárstva. Nová európska prokuratúra začala dozorovať prípad Dobytkár, lebo sa týka aj prostriedkov Európskej únie. Veci sa už nedajú zamiesť pod koberec. Slovensko je vhodným kandidátom na vytvorenie exemplárneho prípadu a zastavenie vyplácania dotácií do poľnohospodárstva pre systémové zlyhania rezortu. To by bola úplná katastrofa, znamenalo by to, že slovenské poľnohospodárske podniky skrachujú a dostanú sa do rúk zahraničných firiem.

K tomu všetkému sa navyše pridružil aj neporiadok s pozemkami, chaotické a časté zmeny v nájomnom systéme, v užívaní náhradných pozemkov a v katastrálnej evidencii. Dnes už aj táto oblasť potrebuje hĺbkovú reformu. Pozemková reforma sa stáva existenčnou otázkou fungovania vidieka.

Od novej vlády a od nového vedenia ministerstva mnohí očakávali a očakávajú, že všetky problémy vyriešia mávnutím čarovného prútika… To sa však nestane. Treba si uvedomiť, že polovica európskej legislatívy a byrokracie je o poľnohospodárstve. Je to penzum informácií a súvislostí, ktoré si len tak nikto narýchlo nenaštuduje a nepochopí. Toto je dnes najväčším nedostatkom nového vedenia rezortu: nedostatok odborníkov. Nie je jednoduché určiť si priority v riešení akútnych problémov. Dnes už ani minister nemá dostatok času na učenie sa. A je otázkou, či to vôbec chce, či má vôbec chuť sa učiť.

Problém pri tom vôbec nie je v tom, aké rozhodnutia rezort od nástupu do vlády prijal, ale skôr v tom, aké neprijal.

Predchádzajúca vláda nezabezpečila rezort dostatočnými financiami. V PPA majú na výplaty zamestnancov iba do septembra. Obdobná situácia je aj v ostatných inštitúciách, ktoré sú nevyhnutné na plnenie povinností voči EK. Peniaze chýbajú aj na financovanie systémových vecí. Kvalita zamestnancov a ich dostatok je takisto ťažko riešiteľný problém. Namiesto stabilizácie sa vyžaduje plošné zníženie počtu zamestnancov o 10 percent. V tejto situácii je to priam paralyzovanie činnosti.

Nik si pritom neuvedomuje, že cez PPA Slovensko každoročne čerpá približne 800 miliónov eur z Únie, čo nie je zanedbateľná suma.

Odchod ľudí z rezortu, ktorí majú odbornú skúsenosť, podieľali sa na tvorbe štruktúry a inštitúcií v rokoch 2003 – 2006 v rezorte, majú medzinárodnú skúsenosť, je to najhoršie, čo sa môže stať. Je pravda, že každý je nahraditeľný, ale čas na zaúčanie nových ľudí nemáme. Už dnes máme štvorročné meškanie.

Za funkčnosť rezortu nesie zodpovednosť minister a vláda ako taká.

Preto by som chcel nabádať vedenie ministerstva a aj samotného premiéra: prosím, venujte viac pozornosti tomuto segmentu. Možno sa vám to nezdá, no je to viac ako dôležité. Zlyhanie v tomto sektore ohrozí životy tisícov „obyčajných ľudí“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie