Denník N

Búrka pokračuje: v Žiline zatkli predsedníčku krajského súdu Kyselovú aj sudcu Polku

Bývalého žilinského krajského sudcu Pavla Polku odváža NAKA. Foto - TASR
Bývalého žilinského krajského sudcu Pavla Polku odváža NAKA. Foto – TASR

Polícia pre korupciu zadržala predsedníčku krajského súdu Kyselovú, bývalého krajského sudcu Pavla Polku aj niekdajšieho predsedu Okresného súdu v Žiline Daniela Béreša.

Národná kriminálna agentúra spustila na strednom Slovensku akciu Plevel, ktorá súvisí s vyšetrovaním rozsiahlej korupcie. Policajti zasahovali od skorého rána u žilinského krajského sudcu Pavla Polku aj u šéfky Krajského súdu Evy Kyselovej. Ako prvý o tom informoval portál Aktuality.sk.

Zadržali aj žilinského okresného sudcu Daniela Béreša.

Všetkých troch obvinili z korupcie. S nimi aj advokáta Ľuboša Mahdoňa a Juraja Filipoviča, Bérešovho kamaráta z detstva. Všetci sa údajne roky snažili ovplyvňovať súdne konania na žilinskom súde. Spolu je obvinených až 13 ľudí, dnes zadržali piatich.

V akcii nejde o čiastkové prípady, polícia odhalila obrovskú korupčnú schému. Vypovedajú o nej viacerí podozriví z iných trestných činov, ktorí sudcov uplácali. Vyšetrovatelia na tom pracovali dlhé roky.

Spojkou na sudcov bol údajne práve Polka. O podozreniach, že bol skorumpovaný, sa písalo roky, nikdy sa mu to však nepodarilo dokázať. Polka, naopak, žaloval všetkých, ktorí tak o ňom čo i len uvažovali pre jeho majetkové pomery. On vraj bol ten, kto vybavoval rozsudky pre žilinského podnikateľa Františka Tótha, alias Veľkého Fera, ktorého začiatkom augusta obžalovali. Práve vtedy nastal zlom. „Veľký Fero“ sa totiž zlomil a začal podľa informácií Denníka N spolupracovať s prokurátorom, aj vyšetrovateľom. To bol aj spúšťač dnešnej policajnej akcie.

Veľkého Fera obžalovali a on vypovedá

Korupciu na žilinských súdoch NAKA intenzívne vyšetrovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie