Denník N

Vyrobili robota, ktorý dokáže chodiť a skákať po vode

Vedci vyvinuli robota, ktorý dokáže chodiť a skákať po vode podobne ako táto korčuliarka. FOTO - Wikimedia Commons / Richard Bartz
Vedci vyvinuli robota, ktorý dokáže chodiť a skákať po vode podobne ako táto korčuliarka. FOTO – Wikimedia Commons / Richard Bartz

Robot, ktorý imituje chrobáka, inak aj „chrobot“, dokáže chodiť a skákať po vode, podobne ako korčuliarka obyčajná. Ide o prelomový výskum, schopnosť vyskočiť na vodnej hladine vedci simulovali po prvý raz.

Juhokórejskí vedci z Národnej univerzity v Soule vyrobili maličkého „chrobota“ – robota, ktorý imituje chrobáka korčuliarku. Tá dokáže chodiť a skákať po vodnej hladine. Svoj výskum publikovali v prestížnom vedeckom časopise Science na konci júla.

Korčuliarky obyčajné majú veľmi nízku hmotnosť a superhydrofóbne (odpudzujúce vodu) chĺpky na nohách. Vďaka nim dokážu po vode nielen behať, ale aj skákať. Ujdú tak pred predátormi.

„Korčuliarky dokážu na vode vyskočiť rovnako vysoko ako na súši. Aby sme túto zaujímavú pohyblivosť preskúmali, pozbierali sme korčuliarky z neďalekého rybníka a nahrali ich výskoky z vody pomocou vysokorýchlostnej kamery,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Je-Sung Koh.

„Zistili sme, že korčuliarky postupne zvyšujú tlak nôh na vodnú hladinu, až kým nedosiahnu limit povrchu vody – hydrodynamická sila, ktorá sa počas toho vytvorí, zahŕňa ťah, povrchové napätie, vztlak, zotrvačnosť a viskózne trenie,“ dodal.

Na základe tohto modelu spravili robotickú verziu korčuliarky.

„Chrobot“

Robotická verzia, nazývaná tiež „chrobot“ (z angličtiny bugbot), je vyrobená z titánovo-niklových častí, ktoré v zariadení slúžia ako umelé svaly. Majú hrúbku 80 mikrometrov, sú 100 mikrometrov široké a vážia jeden miligram.

Celý chrobot váži iba 68 miligramov. Nohy, dlhé päť centimetrov, má potiahnuté špeciálnym materiálom, ktorý odpudzuje vodu.

FOTO - youtube.com
Chrobot má nohy dlhé päť centimetrov a nad hladinou sa vznáša jeden centimeter. Vyskočí však až do výšky 14 centimetrov. FOTO – Youtube.com

Aj keď sa telo chrobota vznáša nad hladinou vo výške iba jedného centimetra, dokáže nad hladinu vyskočiť až do výšky 14 centimetrov. Počas výskoku nadobudne zrýchlenie až 13,8 g. Ide o trojnásobok toho, čo zažívajú astronauti, keď opúšťajú Zem.

Výsledky tejto zaujímavej štúdie dokázali, že je možné napodobniť aj takéto evolučné „hračky prírody“. Okrem toho by výskum mohol nájsť využitie vo vývoji zariadení určených na monitorovanie znečistenia životného prostredia – „chrobot“ by napríklad dokázal účinne monitorovať znečistenie jazier.

Dostupné z doi: 10.1126/science.aab163710.1126/science.aac8934.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie