Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Bulharsku, kde ľudia denne protestujú proti mafiánskemu štátu

Protest pred budovou parlamentu v Sofii v utorok 21. júla 2020. Foto - TASR/AP
Protest pred budovou parlamentu v Sofii v utorok 21. júla 2020. Foto – TASR/AP

Bulharsko je mafiánsky štát a ľudia už toho majú dosť. Od júla chodia do ulíc protestovať, zatiaľ bez veľkého výsledku. Denník Politico.eu sa pozrel na vývoj v Bulharsku a v prehľadnom texte sumarizuje podstatu bulharskej korupcie.

Premiér Boyko Borisov, ktorý čelí protestom, bol karatista a v 90. rokoch bodyguard bývalého komunistického diktátora Todora Živkova. Vypracoval sa na výpalníka a neskôr na politika, mnoho ľudí ho považuje za hlavu mafie alebo prinajmenšom jej ochrancu.

Korupcia a mafia sa v Bulharsku uchytili už v 90. rokoch, keď sa k moci dostali bývalí agenti štátnej bezpečnosti a bývalí komunisti, a podobne ako na Slovensku aj v Bulharsku boli vtedy bežné vraždy a násilie v uliciach. Dnes už sú skôr výnimočné, ale mafia prerástla do štruktúr štátu aj súdnictva tak, že v skutočnosti ovládla celý štát.

Veľké zdroje peňazí má z eurofondov, ktoré má pod kontrolou a ich príjemcovia si z nich stavajú vily či berú dotácie na pôdu, ktorá v skutočnosti neexistuje. Európska únia o tom vie, ale nič proti tomu nerobí, okrem iného aj preto, lebo premiér Borisov a jeho strana sú verným spojencom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie