Denník N

Festival Biela noc nebude ani v Bratislave, ani v Košiciach. Kultúra dostala stopku 

Biela noc 2018. Foto N – Vladimír Šimíček
Biela noc 2018. Foto N – Vladimír Šimíček

Organizátori sa rozhodli festival zrušiť ešte skôr, než konzílium obmedzilo kapacity podujatí na úplné minimum. Dôvodom bol chaos v opatreniach, nedostatok informácií a najmä rétorika strachu.

Mestský festival vizuálneho umenia Biela noc, ktorý sa do sveta rozšíril z Paríža, prilákal každú jeseň do ulíc Bratislavy a Košíc desaťtisíce ľudí.

No kým prípravy na festival pokračujú v Paríži aj v Prahe, kde sa koná pod názvom Signal, u nás sa nateraz skončili.

„Je to frustrácia,“ hovorí šéfka festivalu Zuzana Pacáková.

„Celý rok sme na festivale pracovali, pre koronavírus sme kompletne zmenili dramaturgiu a posledné týždne sme venovali všetku energiu tomu, aby bol festival bezpečný pre divákov, no i tak sa teraz neuskutoční.“

Rozhodnutie zrušiť festival, ktorý mal tento rok prezentovať výlučne diela slovenských umelcov a umelkýň, sa rozhodli ešte predtým, ako minister zdravotníctva Krajčí v piatok oznámil nové sprísnené opatrenia pre hromadné podujatia. Tie rátajú s kapacitou divákov iba 50 ľudí v interiéri a 100 ľudí v exteriéri pre oranžové a červené okresy.

Zuzana Pacáková. Foto N – Vladimír Šimíček

Chaos v komunikácii, nejednoznačné vysvetlenia

Bratislavská Biela noc sa mala konať v posledný septembrový víkend, a teda o dva týždne. Čisto teoreticky by to ešte šlo – sprísnené opatrenia majú platiť až od 1. októbra. Lenže to bol podľa Zuzany Pacákovej jeden z kľúčových problémov – opatrenia na papieri sú jedna vec, prax druhá.

„Za najväčší problém považujem to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Vizuálne umenie

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie