Denník N

Hegerova poradkyňa: Máme vysoké zaťaženie práce odvodmi, firmy platia neprimerane veľa

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Daňová poradkyňa a poradkyňa ministra financií Renáta Bláhová zvažuje, že sa prihlási do výberového konania na šéfa finančnej správy. Vraví, že to bude závisieť aj od toho, ako to dopadne s obmedzením účinnej ľútosti pri krátení daní.

„Pred letom som bola na rokovaní s ministerstvom spravodlivosti, bola tam zhoda na tom, že to treba zmeniť, a takto to šlo do medzirezortného pripomienkového konania. Neviem, čo sa stalo, ale táto dôležitá oprava z materiálu, ktorý má ísť do parlamentu, vypadla.“

Považuje to za ešte dôležitejšiu vec ako pravidlá pre zdanenie príjmov oligarchov, ktoré sú odliate cez umelé štruktúry.

V rozhovore okrem iného povedala:

  • Stratégia daňovej reformy by sa okrem rýchlych opráv mala sústrediť na takú úpravu daňového mixu, v ktorej dominuje zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce.
  • Finančná správa by mala začať kontrolovať aj priame dane, nielen DPH, kde sa to už vychyľuje do druhého extrému. Problémom sú aj nízke platy riadiacich pracovníkov.
  • Očakáva, že termín pre zaplatenie dane z príjmov bude do konca októbra, ale ešte stále to nie je rozhodnuté.
  • Transakciu Penty v prípade zdravotnej poisťovne Dôvera v roku 2009 považuje za najväčšiu korupčnú schému v zdravotníctve, akú sme mali.

Už niekoľko rokov ako daňová odborníčka podporujete zmeny, ktoré by nútili zdaniť na Slovensku príjmy ľudí posielané do schránok v daňových rajoch. Pred tromi rokmi Miroslav Beblavý presvedčil vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra, aby taký návrh predložil do parlamentu. Nakoniec to neprešlo, stopla to SNS. Prečo si myslíte, že sa to podarí presadiť ministrovi financií Eduardovi Hegerovi?

V roku 2017 sme ako krajina tieto pravidlá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Eduard Heger

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie