Denník N

Jednu z troch atletických medailí mohli získať atléti, ktorí dopovali. IAAF sa tomu len prizerala

Atletika vzbudzuje pozornosť, teraz však skôr pre podozrenie z dopingu. FOTO - TASR/AP
Atletika vzbudzuje pozornosť, teraz však skôr pre podozrenie z dopingu. FOTO – TASR/AP

Vrcholová atletika práve prechádza podobnými problémami, akým pred pár rokmi čelila cyklistika. Uniknuté dáta z rokov 2001 až 2012 naznačujú, že veľa atlétov dopovalo a vyhrávali aj cenné kovy. Nikto ich však nepotrestal.

Každú tretiu medailu z vrcholových atletických podujatí dostali v rokoch 2001 až 2012 športovci, ktorí mali veľmi podozrivé dopingové výsledky. Podľa dopingových analytikov o tom hovoria dáta z viac ako 12-tisíc dopingových testov, ktoré britský denník Sunday Times a nemecká televízia ARD získali od whistleblowera pracujúceho pre Medzinárodnú asociáciu atletických zväzov (IAAF).

Vrcholová atletika práve prechádza podobnými problémami, akým pred pár rokmi čelila cyklistika. Dopingové škandály vtedy vyvrcholili odobratím siedmich titulov z Tour de France legendárnemu cyklistovi Lanceovi Armstrongovi.

„Nikdy predtým som nevidel toľko alarmujúco podozrivých krvných testov. Vyzerá to tak, že veľmi veľa atlétov požívalo doping bez toho, aby ich niekto potrestal. A je zarážajúce, že IAAF sa na to podľa všetkého len nečinne prizerala a nechala to zájsť až tak ďaleko,“ povedal pre Sunday Times Robin Parisotto, austrálsky odborník na doping, ktorý uniknuté dáta analyzoval pre britské noviny a nemeckú televíziu.

Vedeli o tom, no neriešili to

IAAF zatiaľ na obvinenia reagovala len opatrne.

Atletická asociácia vyhlásila, že obvinenia sú založené na analýze „súkromných a utajených zdravotníckych dát, ktoré boli získané bez súhlasu zväzu a športovcov“. Dan Roan, športový redaktor BBC, tiež upozorňuje, že najnovšie odhalenie ešte neznamená, že atléti naozaj požívali doping. Podstatné však je, že IAAF signály o možnom užívaní zakázaných látok vôbec neriešila.

„Najnovší únik dát zrejme poskytol priamy dôkaz toho, že ľudia, ktorí riadia atletiku, nemajú záujem riešiť dlhodobý problém,“ napísal Richard Williams, bývalý šéf športového spravodajstva denníka Guardian.

Ak by sa pritom podozrenia potvrdili, malo by to ďalekosiahle následky. Počas rokov 2001 až 2012 odobrala IAAF vzorky krvi 5-tisíc športovcom. Viac ako 800 z nich malo podľa odborníkov na doping výsledky, ktoré sú „vysoko pravdepodobne výsledkom užívania dopingu alebo prinajmenšom nezvyčajné“.

Výsledok? Viac ako tretinu medailí udelených v atletike počas olympijských hier alebo majstrovstiev sveta získali podľa uniknutých dát športovci, ktorí mali podozrivé krvné testy.

Len na posledných olympijských hrách v roku 2012 v Londýne mali atléti s nezvyčajnými výsledkami dopingových testov vyhrať desať medailí. A Rusko je podľa najnovšej analýzy krajinou, ktorej športovci z toho ťažili najviac – štyri z piatich medailí získali atléti, ktorých výsledky krvných testov naznačujú, že si pomáhali dopingom.

Už v decembri pritom televízia ARD odvysielala investigatívnu reportáž, podľa ktorej doping užíva drvivá väčšina ruských atlétov. A už vtedy nemeckí novinári tvrdili, že IAAF o dopingových problémoch vie, no snaží sa ich ututlať. Prípad vyšetruje Svetová antidopingová agentúra (WADA), výsledky by mala zverejniť o mesiac.

Bolt na zozname nebol

Najnovšie podozrenia z dopingu súvisia s disciplínami zameranými na výdrž. Médiá zatiaľ mená podozrivých atlétov nezverejnili – aj pre prípadné žaloby –, no napríklad Usain Bolt na zozname dopingových hriešnikov podľa Sunday Times nie je.

Súvisieť to môže aj s tým, že najčastejšou formou dopingu sú krvné transfúzie a takzvané EPO, ktoré bolo veľmi populárne aj medzi cyklistami. Tieto látky totiž v ľudskom tele zvyšujú počet červených krviniek, čo spôsobuje, že svaly športovca môžu spotrebovať viac kyslíka. Viac kyslíka znamená dlhšiu výdrž a menšiu únavu – preto je tento druh dopingu populárny v cyklistike či behoch na dlhšiu vzdialenosť.

Tieto látky dnes dopingové kontroly dokážu odhaliť. No ak atléti a ich tréneri vedia, že ich za doping nikto nepotrestá, nemusia sa obávať.

Aspoň tak to bolo doteraz. Šéf WADA Craig Reedie už podľa agentúry Reuters varoval, že najnovšie obvinenia „môžu opäť otriasť dôverou, že atletika je čistá“. Nadšení zrejme nie sú ani sponzori atletických podujatí, medzi ktorých patria celosvetovo známe značky ako Adidas, Canon či Toyota.

Ich logá sa objavia aj na tohtoročných majstrovstvách sveta v Pekingu, ktoré začínajú už o necelé tri týždne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie