Denník N

Bývalý štátny tajomník Gönci: Hneváme sa na štadión, cítim však, že SaS kapitulovala pri 500 miliónoch na šport z eurofondov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Jozef Gönci je bronzovým olympijským medailistom v streľbe z Atlanty 1996 a Atén 2004. V januári 2019 sa stal historicky prvým štátnym tajomníkom pre šport na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu, nominovala ho strana SNS. V marci ho nahradil Ivan Husár zo SaS.

„Bol som nezávislý a dodnes nie som v žiadnej politickej strane,“ hovorí v reakcii na tlačovku v sídle SNS, kde ho Andrej Danko predstavil verejnosti.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • že keby mu prešla zmena kritérií Top tímu, polovica športovcov z neho vypadne;
  • Národný futbalový štadión treba, ale treba poctivo prešetriť, ako sa použili štátne peniaze;
  • že sa mu podarilo dostať na dobrú cestu k získaniu 500 miliónov eur z eurofondov, no z nového štátneho tajomníka Ivana Husára má pocit, že na ne kapituloval;
  • že sa mu nepáči súčasné smerovanie Fondu na podporu športu, vidí v ňom štátny dirigizmus.

Cítili ste sa v novovzniknutej funkcii ako piate koleso na voze alebo štátneho tajomníka pre šport brali na ministerstvách vážne?

Cítil som maximálny rešpekt, nemal som problém dostať sa k ministrom ani k premiérovi. Boli veľmi zvedaví, čo a ako chceme robiť. Bolo však veľmi dôležité, aby som ich zaujal. Nezaťažoval som ich 15-stranovými projektmi. Na dôležité stretnutia som si chystal jednu A-štvorku, do ktorej som sa snažil všetko natlačiť. A na tej jednej strane bola graficky znázornená moja ambícia či práca. Toto mi veľmi pomohlo, boli ochotní debatovať a stratiť aj viac času, keď videli jasnú víziu.

Keď vás vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko uvádzal do funkcie, hovoril aj o potenciálnom vzniku ministerstva športu a cestovného ruchu. Je to podľa vás reálne a potrebné?

Nepoznám úvahu Andrej Danka, prečo spojil práve šport a cestovný ruch. Ja by som vytvoril skôr štátnu športovú agentúru, ktorá by mala v kompetencii zákon o športe a financovanie športu. Je to potrebné, lebo na ministerstve školstva je aj veda a výskum. Na poradách vedenia ministerstva som pochopil, čo všetko potrebuje len školstvo. Do toho prišiel šport, ktorý potrebuje maximálnu systémovú opateru, tak vlastne aj vznikol štátny tajomník. Treba však dať aspoň šancu štátnej športovej agentúre, ale keby sa vytvorilo ministerstvo, vedeli by sme obhájiť jeho vznik. Šport pod ministerstvom školstva dlhodobo trpí.

Vaša prvá tlačovka vo funkcii bola v sídle SNS. Máte s touto stranou niečo spoločné alebo ste sa vnímali nadstranícky? A ako vás vnímali ostatní členovia športového hnutia v súvislosti s touto stranou? Mali vás za Dankovho človeka? Cítite sa tak?

Veľa ľudí na tú tlačovku v sídle SNS zareagovalo, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie