Denník N

Plevel a Búrka odhalili najzbytočnejšiu organizáciu na Slovensku

Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR
Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR

Slušní sudcovia by mali buď okamžite kompletne prekopať svoju stavovskú organizáciu, alebo ju opustiť.

Pred pár mesiacmi policajná akcia Búrka preriedila bratislavské súdy, dnes robí prievan v Žiline operácia Plevel. V oboch prípadoch sú dôvodom podozrenia z ovplyvňovania súdnych rozhodnutí za úplatok.

Kým v prvom prípade si optimisti ešte mohli nahovárať, že problém sudcovskej korupcie sa týka len hlavného mesta, udalosti v Žiline ich vrátili do reality. Skôr je len otázkou času, kedy sa pridajú aj iné mestá. Aj bez toho je už teraz výsledkom zďaleka najvyšší počet stíhaných sudcov na štvorcový meter v celom civilizovanom svete.

Takáto hanebnosť by mala stačiť na to, aby sudcovský stav zažíval búrlivú sebareflexiu, počas ktorej by verejne a nahlas diskutoval o tom, čo, ako a prečo sa s našimi sudcami stalo. Namiesto toho najväčšia stavovská organizácia – Združenie sudcov Slovenska – mlčí a na svojom čele trpí Juraja Sopoligu, ktorý je roky známy najmä tým, že po boku Harabina akékoľvek chyby na strane sudcov prehliadal alebo rovno obhajoval.

Reči (hoci pravdivé) o tom, že väčšina sudcov je slušná a neúplatná, sú v takejto situácii úplne mimo a zbytočné. Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Komentáre

Teraz najčítanejšie