Denník N

Plávať ho naučil rybár, bazén videl až na olympiáde. Najpomalší plavec sa stal hviezdou

Eric Moussambani sa v Sydney 2000 stal hviezdou. Foto - TASR/AP
Eric Moussambani sa v Sydney 2000 stal hviezdou. Foto – TASR/AP

Od najväčšieho príbehu olympiády v Sydney uplynie 20 rokov.

Keď sa atletickí šprintéri alebo plavci pred pretekmi uložia do štartovacích blokov, musia si dať pozor najmä na to, aby svoju snahu o čo najlepší výsledok nezačali ešte pred štartovým výstrelom. Inak by nasledovala diskvalifikácia.

Zažil ju aj Usain Bolt, ktorý takto v roku 2011 prišiel o šancu vyhrať majstrovstvá sveta na stovke, a zažili ju aj dvaja neznámi plavci v zdanlivo bezvýznamnej rozplavbe na sto metrov voľným spôsobom na olympijských hrách v Sydney.

V rozplavbe mali štartovať iba traja plavci, ale reprezentanti Nigeru a Tadžikistanu úplne rovnakým spôsobom zbabrali štart, a tak sa na osamelú plavbu vydal nesmelo pôsobiaci chlapec z Rovníkovej Guiney, z ktorého sa stala hviezda.

Eric Moussambani na rozdiel od svojich kolegov nemal modernú plaveckú kombinézu, ale obyčajné slipové plavky. Pred štartom si nervózne popravoval plavecké okuliare a časť hľadiska ho začala povzbudzovať pokojným potleskom.

Ani jeden zo 17-tisíc divákov však nemohol čakať to, čo nasledovalo po tom, ako Moussambani skočil do vody.

Bazén videl až na olympiáde

Jediným momentom, keď Eric Moussambani pripomínal olympijského plavca, bol totiž samotný skok do vody. Už prvé zábery spod hladiny odhalili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie