Denník N

Pošli nahé fotky, písali spolužiačke. Je chudobná a smrdí. Ako vyzerá kyberšikana detí

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bežným prípadom je zneužitie účtu na sociálnej sieti. Stalo sa napríklad, že tínedžeri pod falošným menom chlapca vylákali od spolužiačky nahé fotky, alebo v mene študentky flirtovali s inými chalanmi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Príbeh, ktorým začíname, je starý len niekoľko mesiacov. Odohral sa na jar počas pandémie na vidieckej základnej škole v Trenčianskom kraji.

Obeťami sa stali žiačky vo veku okolo trinásť rokov, ktorých skupina spolužiakov priviedla k tomu, aby im posielali nahé fotky a videá.

„Najprv to mala byť len sranda, ale postupne sa dievčatá dostávali do špirály, z ktorej bol ťažký únik. Čím viac fotiek poslali, tým viac od nich spolužiaci žiadali,“ rozpráva špeciálny pedagóg Katarína Tomanová.

Začalo sa to v marci s uzavretím škôl pre koronavírus. Deti zostali doma, kde viac než obvykle využívali komunikačné aplikácie, na ktorých si čiastočne odbúravali stres.

Arénou tohto príbehu sa stala aplikácia Snapchat. Žiaci v nej mali založenú triednu skupinu, v ktorej si písali a vymieňali fotky. Jedno z dievčat raz cez Snapchat poslalo nahú fotku spolužiakovi, možno aj v snahe ho zaujať.

Chlapec sa tým pochválil ďalším spolužiakom v skupine a tí začali vyzývať ju aj ďalšie spolužiačky, aby urobili to isté. Vo vzduchu visela istá forma vydierania.

„Dievčatám buď hovorili, že ich zo skupiny vylúčia, ak nebudú spolupracovať, alebo im naznačovali, že už zaslané fotky môžu šíriť ďalším ľuďom a ony budú mať hanbu,“ hovorí Tomanová, ktorá pracuje v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Považskej Bystrici.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N pripravil špeciálny magazín venovaný hrozbám internetu. Oslovili sme viacerých psychológov, lekárov, učiteľov a odborníkov na kyberbezpečnosť. Spolu s nimi sme pripravili sériu článkov venovaných: 

– internetovým podvodom,
– kyberšikanovaniu,
– sexuálnemu nátlaku,
– internetovým závislostiam,
– radikalizácii tínedžerov.

Magazín je od novembra k dispozícii v novinových stánkoch. Držitelia klubového predplatného, ktorí odoberajú naše mesačníky, ho dostanú poštou.

Časopis bezplatne doručíme 10 000 študentom stredných škôl vďaka podpore spoločnosti Eset.

Cítil nad ňou úplnú moc

Tento typ šikanovania nie je medzi deťmi výnimočný. Podľa psychologičky k nim dochádza preto, že mnohí rodičia netušia, čo ich deti robia na internete. Ale aj z dôvodu, že samotné deti si na internete dovolia viac, než by si dovolili naživo.

„Trinásťročný chlapec obvykle nepovie spolužiačke, nech mu ukáže vagínu alebo nech mu zatancuje nahá. Cez mobil, keď tá komunikácia neprebieha z očí do očí, však tieto zábrany nemá,“ hovorí Tomanová,

Ako to nakoniec dopadlo s dievčatami vidieckej školy?

Niektoré začali mať pocit, že sú voči spolužiakom bezbranné. Jednej z nich pravidelne volal agresor vo večerných hodinách a žiadal ju, aby mu nahá plnila rôzne úlohy.

„Keď si dievča zrušilo profil na Snapchate a založilo si nový, chlapec sa jej vždy ozval aj na ten. Myslel si, že vďaka fotkám má nad ňou úplnú moc,“ rozpráva Tomanová.

Dievča skončilo v starostlivosti psychológov, ktorí jej v súčasnosti pomáhajú zvládnuť prežitú traumu a pocit hanby. Jej rodiča sa obrátili na políciu a sociálnu kuratelu, aby správanie žiakov preverili.

„Je cudzinka, smrdí“

Príbeh číslo dva sa odohral na bratislavskej základnej škole, dokonca na prvom stupni. A aj z tohto prípadu zostali najviac zaskočení rodičia.

Osem- až deväťročné deti využívali len nedávno nadobudnutú schopnosť písať na to, aby na internete urážali spolužiakov. V tomto prípade na to slúžila aplikácia WhatsApp. Časť triedy v nich urážala spolužiakov, ktorí v skupine neboli.

„Niektoré komentáre boli mimoriadne kruté. O jednej dievčine, ktorá bola cudzinka, žiaci písali, že smrdí. Ďalšej dievčine sa vysmievali, že je chudobná,“ hovorí Matej, učiteľ a vychovávateľ, ktorý na tento problém narazil.

Keď sa o tom obe dievčatá dozvedeli, značne ich to zasiahlo. Žiačka, ktorej sa vysmievali pre jej pôvod, dostala panický záchvat. Druhá, o ktorej písali, že je chudobná, bola sklamaná, že ju ohovárali spolužiaci, ktorých považovala za kamarátov.

Najviac prekvapení však zostali samotní rodičia, ktorí sa o dianí vo whatsappovej skupine dozvedeli až na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Slovensko

Teraz najčítanejšie