Denník N

Vydarená záchrana Hossových mraziarní – namiesto sietí supermarketov im pomohli malí predajcovia

Marián Hossa je už dnes v úlohe podnikateľa a investora. Foto - TASR
Marián Hossa je už dnes v úlohe podnikateľa a investora. Foto – TASR

Popradské mraziarne bývalého špičkového slovenského hokejistu Mariána Hossu Ho&Pe Family, ktoré sú známe svojimi pirohmi a inými tradičnými múčnymi jedlami, zasiahla koronakríza mimoriadne prudko.

Podnik na jar prišiel o osminu celoročných tržieb, vypadlo mu z nich štyri a pol milióna eur. Potraviny síce išli na odbyt aj počas prvých mesiacov krízy, no mraziarne štyri pätiny svojich produktov dodávajú do reštaurácií a hotelov. A tie museli byť zavreté.

Napokon však hokejistova firma nielenže krízu prežila, ale nijako neznižovala ani stavy svojich 180 zamestnancov, hoci Hossa v ťažkých časoch musel firme pomôcť novým kapitálom. Dnes však podnik beží opäť naplno a už chystá aj nové investície.

To všetko aj napriek tomu, že od štátu získal na výpomociach iba necelých 50-tisíc eur.

O tom, ako vlastne mraziarne prežili túto krízy a aké postupy na to využili, hovorí pre Denník E ich ekonomický riaditeľ a prokurista Juraj Sopko.

Pred piatimi mesiacmi ste upozorňovali na možnosť hromadného prepúšťania či dokonca vynúteného konkurzu. Aký hlboký bol napokon prepad vášho biznisu?

Bolo to naozaj veľmi zlé obdobie. Po marcovom rozhorení koronakrízy sme mali prepad tržieb z bufetov, reštaurácií a hotelov až 80 percent. Znížené množstvá potravín sme vtedy vedeli dodávať iba niektorým závodným jedálňam, podnikom s donáškami jedla či reštauráciám, ktoré vydávali jedlo cez okienko.

Nevedeli sme hlavne, ako hlboko naše obraty klesnú, ako dlho bude kríza trvať a ani aký vývoj bude po nej. S podobnou krízou nikto nemal skúsenosť.

Preto sme mali strach z najhoršieho. Veď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie