Denník N

Učiteľku zhadzovali na Instagrame, o ďalšej si točili video. Ako vyzerá kyberšikana pedagógov 

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Spísali sme príbehy zo slovenských škôl, ako žiaci využívajú internet, aby sa mstili učiteľom alebo ich zosmiešňovali. O probléme sa príliš nehovorí, učitelia nezriedka mlčia, ministerstvo oficiálne neeviduje žiadne podnety.

Na základnej škole v Trenčianskom kraji došlo pred pár rokmi k prípadu, ktorý skončil odchodom skúsenej učiteľky. Časť žiakov si ťažko zvykala na prísnu pedagogičku, a tak sa rozhodli, že si to s ňou vybavia cez internet.

Trinásťročný žiak si učiteľku nahral na mobil počas hodiny. Krátke video následne upravil, učiteľke tam formou textových správ vložili do úst vulgárne citáty, ktoré nikdy nepovedala.

„Žiak následne video šíril medzi spolužiakmi. Ostatných ním tak strhol, že sa zabávali aj tí, ktorí s učiteľkou problém nemali,“ rozpráva špeciálna pedagogička Katarína Tomanová.

Video si všimol aj žiakov otec. Pobavil sa na ňom a nič neurobil. Pre chlapca to bolo potvrdenie, že urobil správnu vec, a vo virtuálnom zosmiešňovaní učiteľky pokračoval.

Proti pedagogičke postupne vznikla taká averzia, že už bola v strese, keď mala ísť učiť danú triedu. „Sama sebe vyčítala, že je to jej chyba, nakoniec radšej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Slovensko

Teraz najčítanejšie