Denník N

Slovenku na Instagrame oslovil fiktívny americký námorník. Pripravil ju o 10-tisíc eur

Takzvaní scammeri si pomocou ukradnutých fotiek vymýšľajú legendy, že sú vojaci či lekári - väčšinou ovdovení s dieťaťom. Foto - polícia/Sick of Scammers
Takzvaní scammeri si pomocou ukradnutých fotiek vymýšľajú legendy, že sú vojaci či lekári – väčšinou ovdovení s dieťaťom. Foto – polícia/Sick of Scammers

Na základe rozhovoru s okradnutou Slovenkou prinášame opis toho, ako fungujú podvodníci, ktorí cez romantickú komunikáciu lákajú od žien peniaze.

Slovenke Jane sa aj po deviatich mesiacoch ťažko rozpráva o príbehu, v ktorom prišla o 10-tisíc eur. Uverila podvodníkovi, ktorý sa na ňu napojil cez Instagram.

Komunikoval s ňou cez falošný profil, na ktorom sa prezentoval ako americký námorník, vdovec s maloletým synom. Po niekoľkotýždňovej komunikácii od Jany vylákal vysokú sumu peňazí, ktorej časť si ešte požičala od kamarátky.

„Dúfala som, že som tú situáciu z hlavy už vytesnila, ale keď o tom rozprávam, znovu ju prežívam. Ten človek ma na čas pripravil o sebadôveru,“ hovorí.

„Jana“ je krycie meno. So zverejnením svojho príbehu súhlasila len pod prísľubom úplnej anonymity. O svojom okradnutí doteraz povedala len štyrom ľuďom.

„Chcem ísť s tým príbehom von. Ak to pomôže aspoň jednej žene, ktorá by sa mohla stať ďalšou obeťou, budem rada,“ dodáva.

Denník N pripravuje na november špeciálny magazín venovaný hrozbám internetu. Oslovili sme viacerých psychológov, lekárov, učiteľov a odborníkov na kyberbezpečnosť. Spolu s nimi sme pripravili sériu článkov venovaných: 

– internetovým podvodom,
– kyberšikane,
– sexuálnemu nátlaku,
– internetovým závislostiam,
– radikalizácii tínedžerov.

Magazín bude k dispozícii v novinových stánkoch. Držitelia klubového predplatného, ktorí odoberajú naše mesačníky, ho dostanú poštou.

Časopis bezplatne doručíme 10 000 študentom stredných škôl vďaka podpore spoločnosti Eset.

Idú aj po Slovenkách

Jana nebude jedinou obeťou. Na Instagrame v súčasnosti operuje viacero podvodníkov, ktorí oslovujú aj ženy z Česka a zo Slovenska.

„Odvtedy, čo ma podviedli, ma požiadal o priateľstvo aj údajný austrálsky lekár alebo americký vojak na misii. Skúšajú to stále, treba na to ženy upozorniť,“ hovorí.

Podvodníci môžu mať medzi followermi aj viacero Slovákov a Čechov. To im môže dávať dôveryhodnosť, pokiaľ začnú predstierať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Slovensko

Teraz najčítanejšie