Denník N

Infektológ Pavol Jarčuška: Mali sme už aj nákazu v kostole, bolo nepríjemné, keď tam prišla hygiena s políciou

Pavol Jarčuška. Foto: TASR
Pavol Jarčuška. Foto: TASR

Ľudí, ktorí ochoreli na COVID-19, vieme lepšie liečiť ako na jar. Máme dostatok remdesiviru, zaberajú kortikoidy, úspešne sme odpojili aj pacientov z pľúcnych ventilácií, hovorí infektológ Pavol Jarčuška.

Pavol Jarčuška (56) je prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov a členom vládnej pandemickej komisie, pôsobí na klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Rozhovor je výberom odpovedí profesora Jarčušku na diskusii Denníka N v Rožňave s názvom Čo prinesie druhá vlna? Diskusia sa uskutočnila v pondelok 14. septembra v kultúrnom centre Kláštor.

Nedávno vás testovali na koronavírus, pretože ste boli na rokovaní konzília odborníkov, kde bol aj jeden infikovaný človek. Aké to bolo, čakať na výsledok testovania?

Ten infikovaný človek sedel sedem hodín hneď vedľa mňa. Dlhé roky ho poznám, nevedel, že je infikovaný. Akurát mi hovoril, že ho trocha bolí ucho a je unavený. Povedal som mu, nech sa dá otestovať na koronavírus. Druhý deň už na pandemickú komisiu neprišiel. Už vtedy som tušil, že asi bude mať koronavírus.

Na druhý deň, to bola sobota ráno, som našťastie ešte stihol prísť do Košíc, a už mi volali, nech sa dám otestovať a nech zostanem v karanténe. Ako správny doktor som využil to, že som mohol byť päť dní v práci, ale bol som vo svojej pracovni a bol som napojený na informačný systém. Z pracovne som nevyšiel, viem si tam navariť, osprchovať sa. Akurát som ľutoval, že ešte nejaká anglická alebo španielska liga nie je, ktorú by som mohol sledovať, tá sa začala až tento týždeň.

Váš test bol nakoniec negatívny.

Tým, že som nemal žiadne klinické príznaky, napadlo mi, že by možno bolo lepšie, ak by som bol pozitívny. Lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie