Denník N

Cestovný ruch na Gemeri? Turisti sú fajn, len nech ich nie je priveľa

Ondrej Baláž, Milan Tkáčik a Jozef Parditka. Foto N - Vladimír Šimíček
Ondrej Baláž, Milan Tkáčik a Jozef Parditka. Foto N – Vladimír Šimíček

V Slovenskom raji čakáte na rebríky, v Tatrách nezaparkujete, Gemer na masy turistov ešte len čaká – ale o svoj pokoj prísť nechceme, hovoria majitelia penziónov a podnikov v Revúckej Lehote a Krásnohorskej Dlhej Lúke.

Druhý septembrový týždeň je už zjavne „po sezóne“.

Vychytená pizzeria v Plešivci hlási trojdňové voľno, bistro Barónka pri Betliari má zatvorené celý mesiac. Teplá jeseň by pritom ešte mohla pritiahnuť dosť turistov. A nielen teplá jeseň. Samotný Gemer s krásami Slovenského krasu by mohol pritiahnuť davy.

„Máme čo ponúknuť,“ padne niekoľkokrát v debatách s majiteľmi penziónov a podnikov v okolí Rožňavy a Revúcej. Ale keď sa pýtame, či sa o pár rokov vidia ako turisticky vyhľadávané lokality Liptova, Oravy či Tatier, odpoveď je opatrná.

Čiastočne si to zažili toto leto. „Pomohlo nám, že Slovensko bolo plné. Ľudia preto hľadali miesta, kde je pokoj. A tu ešte stále je – celý región je taký, akoby sa vrátil o dvadsať rokov v čase. A ja dúfam, že taký aj ostane,“ hovorí Milan Tkáčik z penziónu Flipper.

Penzión Flipper pri nádrži Miková medzi mestami Revúca a Jelšava. Foto N – Vladimír Šimíček
Milan Tkáčik, penzión Flipper. Foto N – Vladimír Šimíček

Služby zo západu pri magnezitke

Rybárov je na brehu vodnej nádrže Miková v pondelok pred obedom len zopár. Hladina je rovná, bez pohnutia. Obyčajne ich tu býva omnoho viac, je to obľúbený revír. V mobiloch okamžite svietia fotky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie