Denník N

Stretli ste sa s infikovaným? Bojíte sa, že máte koronavírus? Schéma vám poradí, ako postupovať

Kedy mi test preplatia a kedy sa mám registrovať? Poradíme vám, ako postupovať pri podozrení na koronavírus.

Ako sa šíri epidémia koronavírusu, rastie počet ľudí, ktorí mohli prísť do kontaktu s infikovaným. Denník N preto pripravil jednoduchú schému, ako postupovať, ak má človek podozrenie, že sa mohol nakaziť.

Najčastejšie opodstatnené dôvody tejto obavy sú tri: návrat zo zahraničia, príznaky respiračného ochorenia alebo kontakt s infikovaným človekom.

Pri návrate na Slovensko je dôležité, odkiaľ: či z takzvanej červenej, viac rizikovej, alebo zelenej, menej rizikovej krajiny. Ak niekto prišiel zo zelenej krajiny, nemusí ísť na testy ani sa izolovať. Ak by sa však chcel správať zodpovedne, môže zostať päť dní po návrate v izolácii a potom sa nechať otestovať, alebo aspoň sledovať, či sa nedostavia príznaky ochorenia.

Návrat zo zelenej krajiny však nie je dôvod na štátom platené testy. Ak by človek chcel, môže sa objednať v súkromnom laboratóriu a test si zaplatiť. Vyjde ho to na 55 až 75 eur, závisí to od konkrétneho laboratória.

Testy až po piatich dňoch

Dôležité je počkať päť dní, kým sa človek vyberie na test. A to nielen pri príchode zo zelených krajín, ale aj po kontakte s infikovaným alebo po príchode z červenej krajiny. Dôvodom je, že asi až na piaty deň od infekcie sa vírus namnoží natoľko, aby ho dokázali detegovať testom.

Pri návrate z rizikovej červenej krajiny je povinná aspoň päťdňová izolácia. Ľudia sa musia zaregistrovať na stránke korona.gov.sk. Cez ňu sa dostanú aj k takzvanému COVID PASS. Je to jedinečné identifikačné číslo, s ktorým sa potom pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie