Denník N

Len jedno je horšie ako zaseknúť sa v čase. Zaseknúť sa v čase práve na svadobný deň

Foto - Hulu
Foto – Hulu

Ďalší príbeh zamotaný do časovej slučky? V kinách je romantická komédia Palm Springs.

On je zadaný, ona je single. Sú pozvaní na svadbu, kde sa stane čudná vec. Ráno na druhý deň je opäť včerajšok. A ráno opäť. Oni jediní zo svadobčanov vnímajú, že sa deň opakuje donekonečna. Stroskotancom v čase nezostáva nič iné, musia sa jeden do druhého zaľúbiť…

Americká romantická komédia Palm Springs rozvíja príbeh v časovej slučke a stala sa nečakaným hitom tohto leta. Oboje je pritom pre tento rok príznačné.

Môžeme súhlasiť s magazínom Slashfilm, že časové slučky definujú filmový rok 2020. Kinám teraz vládne film Tenet od Christophera Nolana, v ktorom majú hrdinovia schopnosť obrátiť tok času. Ak sa divák nechce stratiť v rozvetvenom príbehu, musí si ho zakresľovať do grafu. S časom a priestorom experimentuje aj Charlie Kaufman v novej snímke na Netflixe. Volá sa dosť výstižne Asi to ukončím: nie každý divák je natoľko pozorný, že s týmto príbehom zvládne držať krok.

Palms Springs je dobrý film, no akokoľvek podarená by to bola komédia, nikdy by si nezískala až tak veľa pozornosti, nebyť zvláštnych okolností tohtoročnej pandémie.

Senzácia v Sundance

Scenárista Andy Siara bol neznáme meno. Kedysi mal kapelu, aj bola dosť úspešná, rozpadla sa, keď odišiel študovať film (volala sa the Henry Clay People). Ešte v škole napísal scenár, režisér Max Barbakow bol jeho spolužiak.

Ich projekt učaroval komediálnej skupine The Loney Island, ktorá sa rozhodla zohnať naň peniaze a stvorila senzáciu na festivale Sundance. Služba Hulu ho kúpila za rekordných 17 a pol milióna dolárov a spravila dobre. Keď komédiu toto leto sprístupnila divákom, stal sa z nej nielen hit, ale aj najúspešnejšia premiéra v katalógu firmy.

Kto by chcel pátrať po príčinách úspechu, jedno z možných vysvetlení hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie