Denník N

Michálikov senát možno skončí. Predseda súdnej rady navrhol odvolať všetkých sudcov nad 65 rokov

Najvyšší súd. Foto – TASR
Najvyšší súd. Foto – TASR

Senát Najvyššieho súdu, ktorý roky oslobodzoval aj zjavne vinných ľudí, sa možno v septembri rozpadne. S Michálikom má odísť ďalších 84 sudcov. Rozhodne o tom súdna rada a prezidentka.

Ak súdna rada na najbližšom zasadnutí v utorok schváli návrh jej predsedu Jána Mazáka, o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nebude môcť rozhodovať senát Najvyššieho súdu, ktorému predsedá Štefan Michálik.

Denník N už pred niekoľkými mesiacmi informoval, že ide o senát, ktorý roky oslobodzuje aj zjavne vinných ľudí. Je to jediný trestný senát z piatich, nad ktorého rozhodnutiami sa opakovane pozastavujú aj ostatní sudcovia. Vedenie Najvyššieho súdu rozhodlo, že Michálik nebude dočasne dostávať nové väzobné prípady, od 1. septembra to však už neplatí.

Ján Mazák predložil súdnej rade návrh, aby odvolala z funkcie všetkých sudcov nad 65 rokov. Ak to súdna rada schváli, sudcov ešte musí z funkcie odvolať prezidentka Zuzana Čaputová. Ide o 85 sudcov, z ktorých stále aktívnych je ešte 39. Medzi nimi aj Michálik a ďalšia členka jeho senátu Gabriela Šimonová.

Bez výnimky

Predsedovi súdnej rady prikazuje takto voči sudcom, ktorí prekročia vek 65 rokov, postupovať zákon, súdna rada to však roky opakovane ignorovala. Aj preto sa teraz návrh týka takého veľkého počtu sudcov. Iba 18 z nich (9 aktívnych) dosiahlo vek 65 rokov tento rok. Týka sa to aj Michálika. Ostatní mohli byť odvolaní už dávno, keďže sú starší.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie