Denník N

Heger navrhol zmenu dlhovej brzdy, aby reagovala na krízu. Pár rokov zostane tak či tak vypnutá

Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto - TASR
Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto – TASR
  • Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) dal tento týždeň na pripomienkovanie zmeny v pravidlách dlhovej brzdy. V roku 2011 sa na tomto ústavnom zákone dohodla Radičovej vláda so Smerom. 
  • Dlh Slovenska pre koronakrízu výrazne stúpa a dlhodobo zostane nad aktuálne platnými sankčnými pásmami dlhovej brzdy. Aby mala zmysel aj naďalej a strážila verejné financie, treba ju zásadne zmeniť.
  • Je zrejmé, že dlhová brzda bude po novom naviazaná na čistý dlh a tomu sa prispôsobia aj sankčné pásma. Zatiaľ však nie je isté, kedy sa opäť zapne.

Navrhnutá zmena mimoriadne dôležitého nástroja prichádza preto, že dlhová brzda najmä pre koronakrízu neodráža realitu. Dlh krajiny v ďalších rokoch výrazne prevýši jej najvyššie sankčné pásma, okrem toho môže byť takmer 6 rokov vypnutá. Jej úlohou je pritom vláde zväzovať ruky, aby nemohla bezhlavo míňať.

Nedostatky a ďalšie výhrady, ktoré vyplynuli z praxe, sa pokúša riešiť návrh ministra financií Eduarda Hegera. Tento týždeň ho predložil na pripomienkovanie.

Heger na ministerstve rozbehol diskusiu s odborníkmi z IFP, Národnej banky Slovenska (NBS) aj rozpočtovej rady, čo s tým treba urobiť. Výsledkom je, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie