Denník N

Bol tam, keď rečnil Martin Luther King, jeho dedo strieľal po KKK. Legenda NBA Bill Russell

Russell v roku 2019. Foto - tasr/ap
Russell v roku 2019. Foto – tasr/ap

Aj ako 86-ročný bojuje proti rasizmu.

„Až do príchodu Michaela Jordana na scénu mnohí považovali za najlepšieho hráča histórie Billa Russella,“ píše oficiálna stránka NBA.

Russell viedol slávnu dynastiu Bostonu Celtics v 60. rokoch, v priebehu trinástich sezón vyhral súťaž až 11-krát, z toho dvakrát v závere kariéry z pozície hrajúceho trénera. Stal sa prvým afroamerickým koučom v dejinách ligy.

Ako hráč novým prístupom k defenzíve zmenil spôsob, akým sa hral basketbal. Bojoval však aj o to, aby mali černosi v USA rovnaké práva.

„Nečakal na vyjadrenie svojho názoru dovtedy, kým bol v bezpečí. Russell to spravil počas toho, ako dosiahol jedenásť titulov. Reprezentoval správnu vec vtedy, keď mohol aj niečo stratiť,“ povedal bývalý tréner John Thompson.

Russell má teraz 86 rokov, ale v boji proti rasizmu intenzívne pokračuje. Pred pár dňami napísal osobnú spoveď pre portál The Players‘ Tribune. Detailne v ňom opisuje skúsenosti s nenávisťou iných a kritizuje súčasný stav Spojených štátov amerických.

„V roku 2020 farební ľudia stále bojujú za spravodlivosť a rasisti sú v tejto krajine v tých najvyšších funkciách,“ píše.

Nejde o krajinu slobody

Podľa neho väčšinu Američanov dnes prekvapí, ak počujú o rasovej nespravodlivosti. „A to je nebezpečné, lebo sa objavuje v každom sektore americkej spoločnosti, od vzdelávania cez zdravotnú starostlivosť až po šport. Ak je to pre niekoho prekvapením, iba to dokazuje, aké odlišné skúsenosti majú v Amerike bieli a čierni,“ dodáva.

Keď mal 29 rokov, stál v štvrťmiliónovom dave pri slávnom prejave Martina Luthera Kinga, známemu vďaka fráze „I Have a Dream“ (Mám sen). Ako však dodáva, ani po uplynutí takmer šiestich desaťročí sa v Amerike veľa nezmenilo. Krajina sa podľa neho stále nedokázala vyrovnať s vlastnou minulosťou.

„Amerika nie je krajinou slobody, ak sa čierni musia báť, že ich zavraždia počas spánku, presne ako Breonnu Taylorovú. Amerika nie je krajinou slobody, ak sa čierni musia obávať, že policajt bude kľačať na ich krku 8 minút a 46 sekúnd, presne ako to spravili Georgeovi Floydovi,“ konštatoval. „Ak sa nedostane spravodlivosti každému, nikto z nás nebude slobodný.“

Russell vie, o čom rozpráva. Hoci patril k najväčším hviezdam NBA, s rasizmom sa stretával každý deň.

Diváci ho urážali, hovorili mu, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Protesty v USA

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie