Denník N

Nie je to depka, ale nevšedná lovestory. V kinách je nenápadný film s výbornými hercami

Eliza Scanlenová ako ťažko chorá Milla. Foto – Lisa Tomasetti
Eliza Scanlenová ako ťažko chorá Milla. Foto – Lisa Tomasetti

Komediálna dráma Kým sa skončí leto ponúka silný artový zážitok s komerčnými črtami.

Celovečerný debut austrálskej režisérky Shannon Murphyovej, nakrútený podľa predlohy divadelnej hry s rovnakým názvom, premietol najprv festival Cinematik v Piešťanoch. Krátko nato vkročil aj do slovenskej kinodistribúcie.

Zaujal už prekvapivo pozmeneným názvom Kým sa skončí leto (v origináli Babyteeth), ktorý možno zbytočne zavádza publikum a možno aj príliš veľa prezrádza. Ale nepredbiehajme, lebo také jednoznačné to nie je.

Komediálnu drámu si všimli aj na minuloročnom festivale v Benátkach. Okrem nominácie na Zlatého leva za najlepší film získal vďaka úlohe rebelujúceho Mosesa Cenu Marcella Mastroianniho (pre najlepšieho mladého herca/herečku) presvedčivý Toby Wallace.

Austrálska snímka bola zároveň jedným z dvoch filmov v hlavnej kategórii v Benátkach, ktoré režírovala žena, a svojou prítomnosťou tak osviežila festivalový výber. „Zmeny určite cítiť. Aj v Austrálii sa usilujeme o genderovú rovnosť. Snažíme sa mať na vedúcich pozíciách v rovnakom zastúpení mužov aj ženy,“ reagovala režisérka pre portál Screen Daily.

Shannon Murphyová si pozornosť rozhodne zaslúži. Jej medzigeneračný titul zaujme pohľadom do ženského sveta. Je citlivý, vnímavý aj divácky vďačný. Akurát, že v momentoch, kde by sme čakali tvorivú nadstavbu, diváka zároveň emočne vydiera.

K hviezdam

Keď sa ťažko chorá Milla zamiluje do problémového Mosesa, rodičia nemajú na výber. Stretnutie s mladíkom v nej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie