Denník N

Cenu Dominika Tatarku za rok 2019 získali Alta Vášová a Milan Šútovec

Alta Vášová a Milan Šútovec, laureáti za rok 2019. Foto - KI
Alta Vášová a Milan Šútovec, laureáti za rok 2019. Foto – KI

Noví laureáti získali prestížne literárne ocenenie za knihy Odlety a Politické Slovensko.

Laureátmi Ceny Dominika Tatarku za rok 2019 sa stali Alta Vášová za knihu Odlety (Vydavateľstvo F. R. & G.) a Milan Šútovec za encyklopedickú príručku Politické Slovensko – aktéri, dokumenty, inštitúcie, politické strany, udalosti (Vydavateľstvo Slovart). Ocenenie, ktorého súčasťou boli aj výtvarné diela Rasťa Podhorského a Dominika Hlinku, si obaja autori prevzali v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave až vo štvrtok podvečer, keďže slávnostný ceremoniál sa nemohol pre pandémiu uskutočniť v pôvodnom tradičnom marcovom termíne. Cena je udeľovaná za výnimočné literárne dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a v tomto zmysle nadväzuje na duchovný odkaz Dominika Tatarku.

Odlety blízkych pribúdajú

Alta Vášová.
Foto – Matúš Zajac

„Už len to meno: netreba ho rozmaznávať zdrobneninami, už samo od seba je prítulné: Dominik. Predstavujem si dieťa prírody, chránené sestrami a matkou,“ začala svoju esej prozaička, autorka kníh pre deti, filmová scenáristka, muzikálová a divadelná autorka Alta Vášová a dodala, že pre Tatarku platí aj to, čo pozná z vlastného života – že obmedzenia ukazujú cestu. „Vidí sa mi, že ho boľavý koniec socializmu s ľudskou tvárou, paradoxne, oslobodil. Určite mu nebolo ľúto za tými, ktorí sa ho odrazu stránili, pretože zistil cenu pravdy a priateľstva. Akoby sa napojil na svet Panny zázračnice zo svojej voľnej mladosti a začal ho žiť do dôsledkov a bez zábran. Všetko bolo konečne skutočné: druhovia a snaženia, lásky a sex, pravda a nepravda, vernosť aj zrada. Rozumel ženám a spoločnej intimite: to, čo sa dalo v jeho starších knihách len vytušiť, dostalo odrazu väčšiu silu, hĺbku, vrúcnosť. Slovenčina mu nestačila: jeho jazyk nadobudol šťavu, potreboval a vymýšľal nové, nenapodobniteľné slová. Viem si predstaviť, ako by dnes neveriacky sledoval snahy o rodovú rovnosť a vybavovanie si dávnych účtov – no nijako sa mi nezdá, že by nepokladal ženy, ktoré ľúbil, za rovnocenné a rovnako slobodné, ako bol sám. Nedožil sa. No som presvedčená, že by ani teraz neuhol,“ povedala Alta Vášová.

Jej ocenená kniha Odlety prináša charakteristické fragmentárne záznamy čoraz intenzívnejšie vnímaného plynutia času, ktoré sú napriek strohosti budované ako básnický text i román zároveň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie