Denník N

Existuje na Venuši život? Aké sú argumenty pre a proti prežitiu na „zlom dvojčati Zeme“ (anketa)

Povrch Venuše je veľmi nehostinnou destináciou. Ilustračný obrázok. Zdroj - esa.int
Povrch Venuše je veľmi nehostinnou destináciou. Ilustračný obrázok. Zdroj – esa.int

V oblakoch Venuše sa našiel plyn, ktorý mohol vyprodukovať mimozemský život. Aké šance by mal na prežitie a ako môžu vedci dokázať jeho prítomnosť na planéte, ktorú sami prirovnávajú k peklu, sme sa opýtali piatich slovenských odborníkov.

Tento týždeň vyšla v časopise Nature Astronomy štúdia, ktorá priniesla dôkazy, že v atmosfére Venuše sú molekuly fosfánu.

Ide o plyn, ktorý vzniká aj činnosťou mikroorganizmov. Jeho prítomnosť mohla spôsobiť aj neznáma fotochémia či geochémia, no podľa spoluautorky štúdie Sary Seagerovej z MIT vedci „prešli všetky možnosti a vylúčili každú z nich: sopky, údery bleskov, malé meteority padajúce do atmosféry…“.

„Ani jeden z procesov, na ktoré sme sa zamerali, nemohol vytvoriť fosfán v takom množstve, aby to vysvetlilo objavy nášho tímu,“ dodala Seagerová.

Odpoveďou teda môže byť aj to, že na našej susednej planéte je život. Akurát nie na tej, na ktorej sme ho roky hľadali.

Venuša je spolu so Zemou a Marsom v takzvanej „zelenej zóne“ okolo Slnka. Ide o obmedzené teplotné pásmo, v ktorom by na planétach mohla existovať voda v tekutom skupenstve.

Podnebie Venuše je však extrémne nehostinné a od toho, čo si pod pojmom „zelená zóna“ možno predstavujete, má naozaj ďaleko. Obrovské teploty a tlak v spojení s oblakmi z kyseliny sírovej z nej robia destináciu, v ktorej by život, ako ho poznáme, nemal šancu na prežitie.

Okrem toho, že by mimozemský život na Venuši musel existovať v extrémnych podmienkach, musel by byť schopný dýchať oxid uhličitý, ktorý tvorí tamojšiu atmosféru. Vedci preto život mimo Zeme hľadali skôr na Marse či mesiacoch Jupitera a Saturnu.

Piatich odborníkov na vesmír sme sa preto opýtali, čo tento najnovší objav znamená a aká je pravdepodobnosť, že na planéte, ktorú samotný spoluautor štúdie nazval „zlým dvojčaťom Zeme“, existuje život.

Otázky:

  1. Čo znamená objav fosfánu v atmosfére Venuše?
  2. Ako budú vedci overovať, či tam život je alebo nie?
  3. Čo hovorí v prospech života na Venuši a ako by mohol vyzerať?
  4. Čo z informácií, ktoré zatiaľ máme, hovorí proti existencii života na Venuši?

 

Michaela Musilová,

astrobiologička. Pôsobí ako pôsobí ako riaditeľka stanice HI-SEAS na Havaji, ktorá slúži na výskum a simuláciu dlhodobých vesmírnych misií.Michaela Musilova

1. Objav fosfánu v atmosfére Venuše nám dáva nádej, že by na tejto nehostinnej planéte mohol existovať život. Astronómovia zaznamenali fosfán približne 50 kilometrov nad povrchom v atmosfére Venuše a doteraz nemajú vysvetlenie pre jeho zdroj. Na Zemi fosfán vypúšťajú mikróby z prostredí, kde sa nachádza málo kyslíka, ako napríklad vnútri zvierat.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie