Denník N

Ivan Mikloš: Premiér by mal hovoriť menej o svojich teniskách, viac o reformách

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý viacnásobný minister financií a vicepremiér pre ekonomiku Ivan Mikloš Igorovi Matovičovi a Eduardovi Hegerovi neustále pripomína, akú veľkú zodpovednosť teraz majú.

V rozhovore opakuje, že ak tí dvaja na seba nezoberú zodpovednosť, nepomôžu Slovensku analytici a iní experti, aj keby svoju prácu odviedli akokoľvek dobre.

Mikloš na jar ukončil prácu pre ukrajinskú vládu, v súčasnosti vedie think-tank Mesa 10 a je členom poradného tímu ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Hovorí, že sa nebojí o kvalitu základného dokumentu pre plán slovenských reforiem a čerpanie peňazí z Fondu obnovy EÚ, no dodáva, že minimálne v lete stratila koalícia zbytočne veľa času.

Ako po pol roku hodnotíte vládu? Je efektívna?

Je predčasné to hodnotiť. Pol roka je na to málo, zvlášť v situácii, keď je väčšina ministrov prvý raz vo vláde a potrebuje sa naučiť vládnuť. Niekoľko mesiacov treba len na zoznámenie sa so situáciou. Hodnotiť po pol roku je ťažké aj preto, lebo chod ministerstiev má strašne veľkú zotrvačnosť.

Ale pozorujete prácu koalície. Čo vás už potešilo a čo znervóznilo?

Potešila ma politická zmena, pretože ak by vládli tí, čo do marca, tak by sme žiadnu zásadnú zmenu vo fungovaní vlády, ktorá je potrebná, nemohli očakávať.

Že „uf“, že to môže byť ťažšie, som si povedal, keď som videl, ako sa najskôr rozdeľovali pozície vo vláde a až potom sa hľadala dohoda na programe. Preto je v programovom vyhlásení všetko, čo tam každý minister chcel mať. Radil som už vtedy, aby urobili niečo podobné ako my na začiatku Dzurindovej aj Radičovej vlády. Keď sme už vedeli, ktoré strany vládu zostavia, vymenovali sme programovú komisiu, ktorú som viedol aj v jednom, aj v druhom prípade. Každá strana tam dala dvoch ľudí a snažili sme sa nájsť nielen prienik programov, ale aj dohodu, ako rozdeliť obmedzený objem peňazí. Vedeli sme, že nemôžeme zaplatiť všetko, čo bolo vo volebných programoch. Z toho vznikli programové priority, ktoré potom boli už súčasťou koaličnej dohody a tvorili základ programového vyhlásenia vlády.

Matovičova koalícia to neurobila, a preto má v programovom vyhlásení tak veľa vecí, že ufinancovať to nemôže ani pomocou peňazí z Fondu obnovy EÚ.

V tomto zmysle dostal premiér Matovič druhú šancu, pretože musí do 15. októbra nachystať plán reforiem a projektov pre Fond obnovy EÚ, kde je 7 miliárd eur. Teraz už postupuje správne?

Myslím si, že sa stratilo dosť času. Rozumiem potrebe riešiť koronakrízu, ale minimálne toto leto sa malo postupovať razantnejšie. Viem, že na expertnej úrovni sa rokovalo, ale reformy sú omnoho viac politický ako technický problém. Samozrejme, že treba k tomu prizvať odborníkov a technokratov, ale ak do toho procesu nie sú od začiatku vtiahnutí a nešéfujú mu politici, tak sa obávam, že to nemusí dobre dopadnúť.

Hovoríte, že ak do toho Matovič, Heger a ďalší politici nevstúpili skôr, tak teraz budú mať problém. Prečo?

Ten plán bude napísaný kvalifikovane. Ľudia okolo Inštitútu finančnej politiky, ktorí ho pripravujú, vedia, o čo tu ide a čo treba spraviť. Problém nastane, keď vytvoria čokoľvek najlepšie a potom to dajú napríklad ministrovi školstva s tým, že tu máš, toto rob. Vnútorná stotožnenosť politikov s týmito reformami takto nebude dostatočne silná.

Pri reformách sú dôležité tri veci – líderstvo, vlastníctvo reforiem a komunikácia. Politické líderstvo zatiaľ chýba. Vlastníctvo reforiem, čiže také vnútorné stotožnenie sa politikov s potrebou zmien, zatiaľ nevidno. Nemožno to robiť len preto, lebo to treba pre nejaký fond obnovy alebo že to od nás chce Medzinárodný menový fond alebo EÚ.

Takto nebude fungovať ani komunikácia, ktorá je potrebná, lebo proti každej skutočnej reforme sa vždy zdvihne odpor. To je normálne, averzia k riziku a zmene je prirodzená ľudská vlastnosť. Nielen pre úradníkov je náročné a nepohodlné robiť nové veci. Týka sa to aj iných aktérov reformy, povedzme učiteľov, ak je reč o vzdelávaní.

Okrem toho, vo väčšine deformovaných oblastí máte ekonomicky a politicky vplyvných ľudí a firmy, ktorí z tých deformácií profitujú a ktorí sú veľmi akcieschopní a schopní urobiť veľa preto, aby sa zmeny neudiali.

Preto ste v komentároch písali, že to potrebuje silného politického lídra a nestačí, aby to bol minister financií, ale musí to byť premiér?

Jednoznačne,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie