Denník N

Pred štátnicami prišla o vlasy: Moje deti si na mňa zvykli, no von bez parochne ešte nevyjdem

Češka Blanka Pelcová (32) ochorela v šestnástich rokoch na alopéciu, ale vlasy jej časom dorástli. Zo stresu pred štátnicami dostala alopéciu znovu. Odvtedy nosí parochne. Od minulého roku ich aj sama predáva vo vlastnom eshope.

Alopécia je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov. V prípade prvej formy je ešte možná regenerácia a návrat rastu vlasov, no druhá forma choroby je nezvratná a vo väčšine prípadov už nie je možné obnoviť rast vlasov v postihnutých oblastiach hlavy. Ochorením Alopecia universalis, teda úplnou stratou vlasov a ochlpenia na celom tele, trpí aj Blanka Pelcová.

V rozhovore vysvetľuje:

  • ako sa cítila v puberte, keď prišla o vlasy,
  • ako dlho jej trvalo, než sa s alopéciou vyrovnala,
  • prečo sa ženy za toto ochorenie hanbia,
  • ako vysvetlila svojim deťom, že nemá vlasy a mihalnice,
  • prečo začala vyrábať parochne, keď ich sama nechcela nosiť.

Prvýkrát vám vypadali vlasy v šestnástich rokoch. Ako ste prišli na to, že je to alopécia, teda choroba vypadávania a straty vlasov?

Keď mi na hlave vypadali prvé kolieska vlasov, na internete som zistila, že sa to zhoduje s alopéciou. Navštívili sme preto moju obvodnú lekárku. Už na začiatku mala takisto podozrenie, že ide o túto chorobu. Odporučila mi preto navštíviť fakultnú nemocnicu vo Vinohradoch v Prahe, kde mi neskôr diagnózu potvrdili.

Ako sa cíti dievča v puberte, ktoré zrazu príde o vlasy?

Mozog má tendenciu vytesniť zlé veci, preto si z toho obdobia veľa nepamätám. Ale nebudem klamať, bolo to hrozné. Mala som kamarátku zo strednej školy, ktorá tiež trpela touto chorobou, no ona nemala vôbec vlasy, obočie a ani mihalnice. Veľmi som sa bála, že by som o to všetko prišla. Našťastie som mala len nejaké plešaté ložiská, ktoré postupne zarastali. Snažila som sa to zakrývať, a hlavne som sa o tom s nikým nerozprávala. Vedelo o tom len moje najbližšie okolie.

V čom vás to obmedzovalo? 

Prestala som chodiť s kamarátmi na výlety či na spoločné stanovačky. V lete sa síce chodím kúpať, ale pochopiteľne je to iné, ako keby som mala svoje vlasy a mihalnice. Necítim sa tak komfortne. Verím však, že to čoskoro prejde, a zvládnem to aj bez vlasov a bez mihalníc.

Ako dlho trvalo, kým vám vlasy znovu dorástli? 

Je to veľmi individuálne. U niekoho trvá pár mesiacov, kým im vlasy postupne začnú znova rásť. Moje vlasy začali opäť rasť o pár mesiacov, ale trvalo dlhšie ako rok, kým sa to celé úplne napravilo. Keď sa mi to stalo prvýkrát, mala som sedemnásť rokov a na vysokú som už našťastie nastupovala s dorastenými vlasmi.

Ako to bralo vaše okolie, spolužiaci?

Keďže som mala spomínanú kamarátku, ktorá mala alopéciu skôr ako ja, už to brali normálne. Snažili sa mi, samozrejme, pomôcť.

Podstúpili ste vtedy aj nejakú liečbu? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie