Denník N

Riaditeľ internátov v Mlynskej doline: Plošne sa zatvárať nechceme, v oranžovej fáze sme mentálne už od leta

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Akademický rok sa na Univerzite Komenského ešte nezačal, no na internátoch v Bratislave sú už dvaja nakazení. Jedna študentka je v izolácii v Mlynskej doline – nosia jej jedlo či odvážajú odpad.

Vysokoškolské internáty sa riadia podľa semafora, ktorý určilo ministerstvo školstva. Podľa neho sú aktuálne internáty v Mlynskej doline v oranžovej fáze, a to ešte pred začatím akademického roka, ktorý sa otvára od pondelka. Riaditeľ internátov Peter Petro však nechce Mlynskú dolinu zatvoriť plošne. Počty nakazených študentov budú vyhodnocovať na krízovom štábe Univerzity Komenského.

Nakazených študentov si môžu na internátoch nechať v izolačnej izbe, tých však nemajú veľa. „Jeden človek, ktorého ubytujeme na izolačku, nám zaberie kapacitu desiatich ľudí. Naše izby sú konštruované tak, že jedno sociálne zariadenie je pre desať ľudí,“ vysvetľuje Petro.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo má robiť študent na internáte, ak má podozrenie na koronavírus,
  • ako vyzerá izolácia študentov,
  • kedy budú internáty zatvárať,
  • ako na internátoch obmedzujú stretávanie sa.

Na internáte je teraz študentka, ktorá má koronavírus. Ako sa má?

Má sa dobre. Nemá vážne príznaky, len ako keby mala miernu nádchu. Je izolovaná, takisto aj jej spolubývajúca, ktorá teraz čaká na test. Z našej strany je o ne dobre postarané. Neostali vo svojich pôvodných izbách, ale presunuli sa do izieb vyčlenených na izoláciu. Objekt bol následne celý vydezinfikovaný, v súlade s pokynmi hygienikov.

V správe ste uviedli, že jej posielate jedlo, staráte sa o odpad, robíte nákup. Ako to vyzerá? 

Na základe jej objednávky jej jedlo prinesieme vždy ku dverám. Odpad sme zatiaľ neodvážali, lebo je tam krátko, ale jednoducho ho len vyloží pred dvere. Naši ľudia, ktorí budú chránení pomôckami, ho odnesú. Zatiaľ nás nepožiadala o to, aby sme jej nakúpili, ale sme pripravení jej v tom pomôcť.

Prečo ostala na internáte? Neposielali ste ju domov? 

My ju nemôžeme len tak razom poslať domov. V tejto chvíli ešte máme kapacity na izolovanie študentov. Ale keď sa nám kapacity naplnia, budeme musieť v spolupráci s rodinnými príslušníkmi riešiť bezpečný transport pacientov domov. Sme pripravení situáciu riešiť aj s RÚVZ.

Ďalší nakazený bol na internáte Družba. Bol však na izbe len 20 minút. Ako to prebiehalo?

Študent sa prišiel ubytovať na internát 3. septembra, používal rúško aj dezinfekciu. Išiel do izby, zložil si veci a odišiel. Až 11. septembra zistil, že má pozitívny výsledok. Bol pritom bezpríznakový, teda nevieme posúdiť, kedy sa nakazil. Personál sa pravidelne sleduje a ďalší prípad sme tam ešte nemali. Veríme, že toto je už zažehnané.

Akademický rok sa ešte ani nezačal a už máte dva prípady. Nie je to veľa? 

Z nášho pohľadu to nie je veľa. Družba a my máme dohromady okolo deväťtisíc lôžok. Ak je Družba teraz naplnená v rovnakej miere ako my, tak máme aktuálne na internátoch šesť- až sedemtisíc ľudí. Dvaja nakazení sú v tomto pomere malý počet. Máme prípady aj na fakultách, hoci sa akademický rok ešte nezačal. Študenti nám však dávajú vedieť, že síce neboli v škole ani v Bratislave, ale majú koronavírus a ostávajú doma.

Koľko ich je? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie