Denník N

Jeho rodičia ušli z Ruska pred boľševikmi. Martinčan Korostelev bol prvým Slovákom v Serii A

Patril k skvelej vojnovej generácii slovenských futbalistov.

Giampiera Bonipertiho považujú niektorí experti za najlepšieho futbalistu v talianskej histórii. Slávny útočník strávil v Juventuse Turín pätnásť sezón, vyhral päťkrát Seriu A a v 443 ligových dueloch strelil 178 gólov.

Vo svojej autobiografii Una vita a testa alta (S hlavou vo výškach) z roku 2003 však napísal, že veľkého hráča z neho spravil až mladý spoluhráč z Martina: „Strieľať som sa učil od skúseného hráča od Dunaja, Giulia. Naučil ma, ako sa rýchlo uvoľniť a prekvapiť brankára.“

Hovoril o Júliusovi Korostelevovi, prvom Slovákovi v talianskej Serii A. Ten v Juventuse odohral iba jednu sezónu (1946/1947), ale v tridsiatich dueloch stihol pätnásťkrát skórovať.

Patril ku skvelej generácii hráčov, ktorá na Slovensku vyrastala počas éry slovenského štátu. Po vojne však odišiel do zahraničia, kde sa stal legendou. V Turíne sa ako hráč spriatelil s rodinou Agnelliovcov, ktorá okrem automobilky Fiat už od 20. rokov vlastnila Juventus.

S futbalom začínal v Turčianskom sv. Martine. Narodil sa do prisťahovaleckej rodiny: jeho otec pochádzal z ruskej Kalugy a starí rodičia z matkinej strany zo Simferopolu na Kryme. Korostelevovci utiekli na Slovensko tesne po boľševickom prevrate, jeho mama potom predávala cukríky pri premietaní filmov v Národnom dome.

Pripomínal klokana

Július sa vyučil a pracoval v miestnej predajni Baťu a popritom hral futbal za Martin. Z pozície ľavého krídla sa ako 20-ročný stal najväčšou hviezdou tímu, ktorý vtedy aj postúpil do celoštátnej prvej ligy.

„Vysoký, driečny mládenec. Dievčence hádzali po ňom očami. Pekne ustrojený aj na ihrisku. Mal dlhý, ale rýchly krok. V hre neľúbil veľký akčný rádius, skôr len vyčkával na lobovanú prihrávku. Keď ju dostal ako na podnose, musela sa lopta zatrepotať v bráne súpera,“ spomínal jeho spoluhráč Rado Burian.

Korostelev si za Martin v prvej lige už nezahral, dostal povolávací

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie