Denník N

Česko nám ukazuje, ako sa epidémia môže vymknúť spod kontroly. Porovnali sme situáciu so Slovenskom (interaktívne grafy a 3D mapa)

Susedné Česko teraz pociťuje, čo je to exponenciálny rast.

V článku sa okrem iného dozviete:

  • že v Česku máte približne štyrikrát väčšiu šancu, že stretnete infikovanú osobu;
  • že sa táto šanca bude najbližšie dni prudko zvyšovať;
  • ako vyzerá exponenciálny rast;
  • že Česko nestíha testovať
  • a že aj so Slovenskom susediaci okres je na tom rovnako zle ako Praha.

Kto pred letom navštívil susedné Česko, nemohol si nevšimnúť výrazne odlišný prístup spoločnosti v zaobchádzaní s epidémiou nového koronavírusu. Kým na Slovensku sme pozvoľne púšťali za prísnych podmienok prvých ľudí do reštaurácií, v Česku už za stolmi sedávali aj veľké skupiny ľudí bez rúšok.

Výsledky sa aj tam zlepšovali, no na takmer nulové, ktoré sme zažili na Slovensku, Česi nedosiahli. Z nosenia, respektíve nenosenia rúšok sa aj tam stala politická téma. Mnohí ich prestali nosiť z pohodlnosti, iní z presvedčenia.

Dnes sa Česko dostáva do svetovej pozornosti pre rýchlosť, akou sa tam koronavírus šíri. Nové prípady už pribúdajú v tisícoch. V stredu počet novonakazených dosiahol nový rekord – 2139. A vo štvrtok ďalší nový rekord – 3130. Odborníci sa zhodujú, že poľavenie v nosení rúšok bola chyba.

Slovensko zaradilo Česko na zoznam rizikových krajín a obmedzuje pohyb cez hranice. Diskusie na sociálnych sieťach ukazujú nejednotný postoj Slovákov k takémuto kroku. Jedni ho vítajú, iní – špeciálne tí, ktorí ho potrebujú navštevovať – hromžia.

Bolo naozaj nevyhnutné pristúpiť k takémuto kroku? Pomocou prehľadných a jednoduchých grafík sme porovnali koronavírusovú situáciu v Česku so situáciou na Slovensku.

Začnime prehľadom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie