Denník N

Rýchlotesty zo slín môžu zmeniť boj proti pandémii. Na trhu už môžu byť čoskoro, vraví vedec Čekan

Výsledok testu prezradí farba. Foto - COLOR
Výsledok testu prezradí farba. Foto – COLOR

Briti chcú nimi testovať milióny ľudí denne. „Je to jedna z najsilnejších zbraní, ktoré veda môže dať celej spoločnosti v boji s pandémiou,“ vraví Pavol Čekan.

Nazvali to operácia Moonshot a podľa Guardianu je to na úrovni „vesmírneho dobrodružstva“. Britská vláda chce výrazne rozšíriť testovanie na nový koronavírus.

Už teraz patria Briti so zhruba 200-tisíc testmi denne medzi najusilovnejších na svete.

Tento počet chcú zvýšiť na dva až štyri milióny denne v decembri a desať miliónov začiatkom budúceho roku. Za týždeň by teoreticky otestovali každého občana Británie.

Celý projekt by stál 100 miliárd libier, skoro ako celkový ročný rozpočet Anglicka na zdravotníctvo.

Mohlo by to však stáť za to. „Podľa premiéra Borisa Johnsona je to naša jediná nádej, ako sa pred príchodom vakcíny vyhnúť druhému celonárodnému lockdownu, ktorý si krajina nemôže dovoliť,“ píše sa v jednom dokumente podľa Guardianu.

V Británii, kde na COVID-19 zomrelo oficiálne 41-tisíc ľudí, posledné týždne znovu stúpa počet potvrdených infikovaných.

Testy do pol hodiny

Tento plán sa opiera o nové rýchlotesty zo slín, ktoré momentálne vyvíjajú aj slovenskí vedci v Biomedicínskom centre SAV pod vedením Borisa Klempu, ale aj v spoločnosti MultiplexDX, ktorú založil a vedie biochemik Pavol Čekan.

Briti to prirovnávajú k tehotenskému testu – výsledok, či máte koronavírus, by ste mohli zistiť v priebehu pol hodiny. Nejde o testy na protilátky, ale o testy, ktoré zistia prítomnosť vírusu.

To by podľa nich mohlo pomôcť otvoriť ekonomiku. Fungovalo by to takto: ak chcete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie