Denník N

Nová riaditeľka bratislavskej zoo Hanuliaková: Panda je len na prenájom za milión, na tú by sme potrebovali sponzora

Nová šéfka bratislavskej zoo Hanuliaková: Chcela by som tu mať Madagaskar, lemurom tu zima nie je
Nová šéfka bratislavskej zoo Hanuliaková: Chcela by som tu mať Madagaskar, lemurom tu zima nie je

Každú pandu na svete vlastní Čínska republika, zoologické záhrady ju majú len v „prenájme“ za približne milión eur ročne, hovorí nová šéfka bratislavskej zoo Júlia Hanuliaková.

Na jeseň nastúpi po víťazstve v konkurze na miesto šéfky bratislavskej zoo Júlia Hanuliaková. Momentálne žije v americkom Seattli, vlastní firmu Zoo Design Inc, ktorá navrhuje zoologické záhrady po celom svete. V Zoologickej záhrade v Bratislave sa podieľala na novom výbehu pre vlky, za čo získala aj ocenenie Biely slon. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čím je bratislavská zoo v Európe unikátna,
  • ako majú vyzerať výbehy pre zvieratá v zoologickej záhrade,
  • ako vedci a ošetrovatelia zisťujú, či sú zvieratá spokojné,
  • či si Bratislavčania niekedy pozrú naživo pandu,
  • ako chce nájsť nových sponzorov.

Ste psičkárka alebo mačací človek?

Tak na striedačku. (smiech) Často sa ma ľudia pýtajú, ktoré je moje najobľúbenejšie zviera, a väčšinou je to to, s ktorým práve pracujem. Medzi psami a mačkami sa rozhodnúť neviem.

Čiže momentálne je ktoré vaše najobľúbenejšie zviera?

Momentálne, ale aj dlhodobo som nadšená africkými divokými psami (painted dogs – maľované psy, podľa sfarbenia ich srsti, ktoré je na každom jedincovi iné). Pred niekoľkými rokmi moja firma spolupracovala s Painted Dog Research Trust v Zimbabwe na sčítaní divokých jedincov. Som vďačná za túto príležitosť naučiť sa viac o týchto úžasných šelmách, ich živote, súčasných problémoch a o tom, ako pomôcť. Krásne a zaujímavé zvieratká sú určite lemury, ktoré som mala možnosť spoznať pri svojej práci na ostrove Madagaskar. Obľúbila som si najmä druh golden-crowned sifaka, ktorý asi nie je v žiadnej zoologickej záhrade. Aktuálne moja firma pracuje na expozíciách pre medvede okuliarnaté andské a pumy kalifornské – veľa si o nich teda študujem. Vždy, keď sa o zvierati naučím viac, mám k nemu bližší vzťah. Pri navrhovaní výbehov sa snažíme zistiť, čo zviera potrebuje, ako myslí a ako ho urobiť šťastným.

Čo máte najradšej na bratislavskej zoo?

To, že je v Bratislave, odkiaľ pochádzam a kde som vyrastala. Páči sa mi aj okolitá krajina – ide o pokračovanie karpatského lesa, čo je pre zoologickú záhradu ideálne okolie. Pri vchode do záhrady sú močariny v okolí rieky Vydrice, nájdeme tu lúky a pastviny s výhľadmi na Malé Karpaty aj na mesto, bývalé záhradkárske oblasti a veľa neporušeného karpatského lesa.

Mnohé súčasné zoologické záhrady vznikli pred 100 – 150 rokmi na okraji mesta, no medzičasom sa mesto rozrástlo a kompletne ich obklopilo. Zoologická záhrada v Bratislave nemá taký problém, má dostatok miesta aj čerstvého vzduchu. Tým je v Európe unikátna.

Zvieratá v bratislavskej zoo. Foto – TASR

Čiže sa ešte môže rozrastať. 

Určite áno. Rozloha zoologickej záhrady je 96 hektárov, z toho sa využíva len 35 hektárov. V podstate viac ako polovica plochy čaká na svoju budúcnosť.

Chodili ste do zoo, ktorú teraz budete viesť, už ako dieťa? V čom sa odvtedy zmenila a v čom je, naopak, stále rovnaká?

Bratislavská zoologická záhrada prešla veľkou zmenou, keď sa cez ňu budovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie