Denník N

Vladimír Palko: Straty, ktoré utrpia viacdetné rodiny na platoch a dôchodkoch, by sa mali aspoň čiastočne kompenzovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko prijal ešte v júli ponuku ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina), aby bol členom pracovnej skupiny pre dôchodkovú reformu.

Palko vraví, že v pracovnej skupine bude strážiť rodičovský dôchodkový bonus a do iných dôchodkových vecí nechce veľmi zasahovať.

Podstatou bonusu je to, že pracujúce deti môžu prispievať svojim rodičom, ktorí ich vychovali, na dôchodok.

„To, že platíte nejaké odvody, ešte neznamená, že máte nárok, aby ste dostávali adekvátnu odmenu v podobe dôchodku o niekoľko desaťročí, keď budete starí. Aj množstvo vychovaných detí, ktoré zaručujú kontinuitu systému, treba zohľadňovať pri dôchodkoch,“ hovorí.

V rozhovore vysvetľuje, prečo dostal od Krajniaka ponuku a prečo je podľa neho dôležité, aby vláda rodičovský bonus zaviedla.

Viacerých zrejme prekvapilo, že ako bývalý minister vnútra ste členom pracovnej skupiny pre dôchodky u ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka. Prečo ste začali riešiť dôchodky?

Áno, je to tak, že mnohí si ma spájajú poväčšine s rezortom vnútra. Nie všetci vedia, že po odchode z rezortu som sa dosť zaujímal o demografické problémy, dôchodky a všetko, čo s tým súvisí. Dospel som k tomu, že by bolo treba zaviesť niečo, čo som nazval rodičovský pilier alebo rodičovský dôchodkový bonus.

Popri starobných dôchodkoch, ako ich poznáme, by bol potrebný ešte ďalší dôchodok, rádovo menší. Ten by sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie