Denník N

Súper sa mu smial, že sa tvári ako beloch. Eubank ho potom v ringu poslal na 40 dní do kómy

Donald McRae ich opísal ako protiklady. „Ak ohliadneme od ich rovnosti v kategórii strednej váhy, v ringu symbolizovali opačné extrémy. Watson reprezentoval miznúcu čistotu boxerskej tradície, zatiaľ čo Eubank zosobnil bombastickosť, ktorá premenila box na ‚Showtime‘ – respektíve z násilia spravila zábavu. Obaja sa navzájom ponižovali, označovali toho druhého za karikatúru, lúzra či podvodníka,“ napísal v knihe Dark Trade.

Chris Eubank sa 21. septembra 1991 stretol na londýnskom White Hart Line s Michaelom Watsonom v jednom z najznámejších duelov britskej boxerskej histórie. Bojovali o voľný titul WBO v strednej váhe a Watson v ringu skoro prišiel o život.

Eubank pred bitkou dokazoval médiám svoje obrovské sebavedomie.

„Dokážem boxovať, bojovať, tancovať, vystatovať sa, predvádzať sa, správať sa arogantne, očariť aj komunikovať s ľuďmi, ktorí majú doktoráty z filozofie, a zastrašiť ich. Vynájdem sa v každej situácii. Michael Watson tieto veci nedokáže. Dnes sa na mňa už nepozerá iba ako na boxera, ale ako na prítomnosť. Watson dokáže iba boxovať, preto nemá moju prítomnosť ani moje peniaze. Je to jednoduché,“ vyhlásil podľa McRaeho.

Eubank, ktorý žil v Brightone na juhu Anglicka, bol jednou z najväčších britských celebrít na začiatku deväťdesiatych rokov. „Nikdy som nevidel iného černocha, ktorý by sa snažil tak veľmi ako on, aby vyzeral a znel ako biely,“ odkázal mu Watson.

Eubank pritom ako tínedžer strávil jeden a pol roka na ulici v Peckhame a mal ťažšie detstvo než Watson. Keď sa v roku 1988 objavil na jednej z prvých tlačových konferencií, nedokázal odpovedať na otázky a priznal sa, že je preňho ťažké sa na toľkých belochov „vôbec pozerať“.

Krvácanie do mozgu

Watson ho zrazil na podlahu, Eubank však nakoniec vstal. Neskôr spomínal, ako ho to v skutočnosti znova nakoplo. „Môj nervový systém zoskratoval. Keď sa moje koleno dotklo zeme, bol som pokojný. Úplne som sa zotavil,“ rozprával Benovi Dirsovi v knihe The Hate Game.

O pár sekúnd neskôr trafil Watsona pravým hákom, ktorý sa ukázal ako ten najničivejší v celej jeho kariére.

Watson sa zrútil, ale potom vstal a odvliekol sa do svojho rohu. Tréner sa ho snažil motivovať, ale už bolo po bitke. Boxerov oddelil rozhodca, Eubank zvíťazil.

Watson však následne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie