Denník N

Prvé týždne v školách s vírusom: Dezinfikujeme ruky, kľučky aj lego, tlačovky nám veľmi nepomáhajú

Riaditeľka Zuzana Hamelliová a zástupkyňa Monika Domiková na Spojenej škole J. A. Komenského v Rožňave. Foto - Tomáš Hrivňák
Riaditeľka Zuzana Hamelliová a zástupkyňa Monika Domiková na Spojenej škole J. A. Komenského v Rožňave. Foto – Tomáš Hrivňák

„Po dvoch týždňoch už sú deti netrpezlivé, skúšajú, čo si môžu a nemôžu dovoliť,“ hovorí jedna z učiteliek v škole v Rožňave.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, začíname v Rožňave.

V rožňavskej škôlke na ulici Ernesta Rótha si učiteľky rozdelili hračky do viacerých skupín a každý deň berú len z jednej z nich.

„Hračky potom idú na dezinfekciu alebo do karantény na jeden deň, kým ich stihnú vydezinfikovať. Niektoré ponárajú do roztoku, napríklad lego. Textilné hračky sme obmedzili na minimum, plyšáky sme prakticky zakázali,“ hovorí riaditeľka materskej školy Ernesta Rótha Alica Benediktyová, kam chodí asi 120 detí. Snažia sa tak zabrániť tomu, aby sa medzi deťmi v triedach rozšíril koronavírus.

Hračky z domu si môžu priniesť len tí najmenší a len na spanie. „To znamená, že si ju donesú a dajú na postieľku. Nemôžu sa s nimi hrať v priebehu dňa,“ hovorí riaditeľka.

Minimálne dvakrát denne dezinfikujú aj preliezky na školskom dvore. Deti sa tam spolu s rodičmi zvykli hrať aj po odchode zo škôlky, to je teraz zakázané.

Dezinfekcia je jednou z hlavných tém vo všetkých školách. „Bežne sa stáva, že počas vyučovania si pani upratovačka otvorí triedu a utrie kľučky zvnútra aj zvonka. Treba si na to zvyknúť,“ hovorí riaditeľka základnej školy Pionierov v Rožňave Erika Fábiánová. Školu navštevuje takmer 600 žiakov.

Rožňavský okres si od začiatku školského roka udržiava nízky počet ľudí infikovaných koronavírusom. Dokonca tu od začiatku školského roka až na jednu výnimku nezavreli ani jednu školu či triedu. Výnimkou bola malotriedka v obci Vlachovo, ktorú navštevuje zhruba 40 žiakov. V súčasnosti už v Rožňave a okolí nepribúdajú takmer žiadne pozitívne prípady.

Ilustračné foto – tasr

Oddelené triedy aj stoly v jedálni

Prvé dva týždne boli v školách ešte prísnejšie opatrenia, než platia dnes. Medzi sebou sa napríklad nesmeli miešať žiaci z rôznych tried, a to ani v materských. „Bežne sa deti od pol siedmej ráno do siedmej stretávali v jednej triede, lebo vtedy ich ešte nie je tak veľa a môže sa im venovať jedna pani učiteľka. O siedmej sa potom začali rozchádzať do svojich tried. Dnes už zberné triedy nemáme,“ hovorí riaditeľka škôlky Benediktyová.

Zberné triedy fungovali aj neskôr popoludní od štvrtej do pol piatej. Dnes deti z rôznych tried nemiešajú, idú priamo do svojej triedy bez ohľadu na to, kedy prídu či odídu zo škôlky. Delenie do skupín dodržiavajú aj pri hre vonku.

Na spojenej maďarskej škole v Rožňave delia žiakov do skupín aj na obede. Stoly pospájali tak, aby vytvorili niekoľko dlhších stolov a aby mohla každá trieda sedieť samostatne.

Vytváranie skupín však pri vyučovaní spôsobovalo aj problémy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Slovensko

Teraz najčítanejšie