Denník N

High 5ive: Nebo alebo Las Vegas? Pri skupine Cocteau Twins to bolo vždy jasné

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Vždy som mal pocit, že k ich hudbe sa najviac hodí modrá a červená farba. Keď vyšla ich platňa Heaven or Las Vegas (1990), obal albumu môj dojem potvrdil. Dnes tento počin škótskej skupiny Cocteau Twins nepripomínam len kvôli výtvarnému spracovaniu. Platňa vyšla presne pred tridsiatimi rokmi. A pripomienku si zaslúži.

Najprv je tu, samozrejme, hlas Elizabeth Fraserovej. A fascinácia tým, ako vokál bez jasných slov dokáže niesť a vyvolávať emócie. Položený je do gitár, ktoré zvonia v ozvenách. Na spodku štrikuje slučky basa a ukazuje, koľko zasnenosti sa vyplavilo po nástupe post-punku. Slovo „nadčasové“ je možno otrepané, ale v tomto prípade si ho doprajme.

*

Betty Davisová bola žena na mieste, kde by ste ju nečakali. A to uprostred jedného z najmaskulínnejších hudobných žánrov – funku. Ukázala, že ten dravý rytmický ťah na bránu môže mať aj ženský strih. Úžasné. Objavila sa na začiatku 70. rokov, vydala pár platní a hudobný biznis pred ňou zavrel dvere. Zmizla do súkromia, no fanúšikovia nezabudli.

Chvíľu bola manželkou Milesa Davisa (odtiaľ meno), jej tvár je na jeho albume Filles de Kilimanjaro (1968). Pán džezmen v pamätiach priznáva, ako ho hudobne ovplyvnila. My sa jej venujme napríklad počúvaním platne They Say I’m Different (1974). A pozeraním dokumentu s rovnakým názvom. Ten slogan dokonale vystihuje jej život.

*

Majú zvieratá zmysel humor? Túto otázku si netrúfam rozlúsknuť. Dá sa však povedať, že aj zvieratá sa dostávajú do situácií, ktoré na nás pôsobia humorne. Môžu dokonca vyvolávať dojem, akoby zvieratá naozaj vtipné boli. Pozrite si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie